ΚΟΣΜΟΣ

«Αν ο Χριστόφιας έλεγε ναι στο σχέδιο Ανάν το Κυπριακό θα λυνόταν»

«Αν ο Χριστόφιας έλεγε ναι στο σχέδιο Ανάν το Κυπριακό θα λυνόταν»
Με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης», αναφέρεται η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στην απάντηση του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί...

Με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης», αναφέρεται η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στην απάντηση του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- φέρεται να είπε ότι ο κ. Ταλάτ έγινε ηγέτης φιλώντας το χέρι της Άγκυρας και απομακρύνθηκε από τον κυπριωτισμό.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ότι υπαίτιος για τη μη λύση είναι ο πρόεδρος Χριστόφιας καθότι εάν έλεγε «ναι» στο σχέδιο Ανάν, σήμερα το πρόβλημα θα ήταν λυμένο.


Σε ότι αφορά στη δήλωση που αποδίδεται στον Δημήτρη Χριστόφια ότι «ο Ταλάτ στην αρχή ήταν Κύπριος, στη συνέχεια έγινε Τουρκοκύπριος και τώρα είναι Τούρκος», ο κ. Ταλάτ είπε ότι ανέκαθεν ήταν Τ/κ και ποτέ δεν ήταν μόνο Κύπριος ή μόνο Τούρκος. Ανέφερε, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας βλέπει την ομοσπονδία ως παραχώρηση και σε ερώτηση «τότε ποια λύση επιθυμεί;», είπε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί τη λύση του ενιαίου κράτος στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα είναι «μπάλωμα».


Για τις έρευνες για το πετρέλαιο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σωστή η ενέργεια των Ελληνοκυπρίων για σύναψη συμφωνιών με διάφορα κράτη για έρευνες και ότι η ε/κ πλευρά ενεργεί σήμερα κατ' αυτόν τον τρόπο έχοντας στο πλευρό της τη δύναμη της ΕΕ.