ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της Ιταλίας η απόφαση για το θάνατο Τζουλιάνι

Υπέρ της Ιταλίας η απόφαση για το θάνατο Τζουλιάνι
Έχασαν την προσφυγή οι συγγενείς του Κάρλο Τζουλιάνι στο...

Έχασαν την προσφυγή οι συγγενείς του Κάρλο Τζουλιάνι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ιταλίας, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.

Ο Κάρλο Τζουλιάνι είχε χάσει τη ζωή του στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών το 2001 στη Γένοβα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G8.

Εκδικάζοντας την προσφυγή των συγγενών του Τζουλιάνι κατά της Ιταλίας, οι οποίοι και υποστήριξαν ότι ο θάνατος του νεαρού διαδηλωτή επήλθε εξαιτίας της θανατηφόρου βίας που άσκησαν οι Ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου με 13 ψήφους υπέρ και 4 κατά αποφάσισε ότι δεν υπήρξε άσκηση θανατηφόρου βίας εναντίον του Τζουλιάνι και δεν μπορεί να καταδικασθεί η Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορά το δικαίωμα στη ζωή.

Επίσης, με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά ότι δεν υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή εξαιτίας του τρόπου οργάνωσης και σχεδιασμού δράσης των ιταλικών αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη σύνοδο των G8 στη Γένοβα.

Με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά ότι δεν υπήρξε παραβίαση στο δικαίωμα διεξαγωγής μιας αποτελεσματικής έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Τζουλιάνι.

Τέλος, ομόφωνα ότι δεν συντρέχει λόγος να εξετάσει το αν εμπίπτει η υπόθεση σε ενδεχόμενη παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Οι γονείς και η αδελφή του Τζουλιάνι υποστήριξαν ότι ο θάνατός του προήλθε από πυροβολισμό στο πρόσωπο που δέχθηκε από καραμπινιέρο. Στη συνέχεια, αστυνομικό όχημα πέρασε δύο φορές πάνω από το σώμα του διαδηλωτή.