ΚΟΣΜΟΣ

O Σαρκοζί "πετάει το γάντι" στους Λίβυους πολίτες

O Σαρκοζί "πετάει το γάντι" στους Λίβυους πολίτες
"Το μέλλον της Λιβύης, οι πολιτικές επιλογές της Λιβύης, περιλαμβανομένου του τι θα αποφασίσουν ....

"Το μέλλον της Λιβύης, οι πολιτικές επιλογές της Λιβύης, περιλαμβανομένου του τι θα αποφασίσουν να κάνουν όσον αφορά τον Μουάμαρ Καντάφι και τους μπράβους του είναι πρόβλημα των Λίβυων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα", ήταν τα λόγια που σφράγισαν τη συνέντευξη Τύπου του Σαρκοζί, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η στρατιωτική δράση της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, είπε ακόμα ο Σαρκοζί, "απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να διαθέσουν 12 αεροσκάφη στην διεθνή συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

"Μίλησα στις 22:30 με τον πρίγκιπα των ΗΑΕ, ο οποίος μου είπε ότι τα Εμιράτα αποφάσισαν να διαθέσουν 12 [μαχητικά] αεροσκάφη στη συμμαχία", δήλωσε.

Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη αραβική χώρα που θέτει μαχητικά στην διάθεση της συμμαχίας για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά το Κατάρ, που έστειλε δύο μαχητικά και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στην Κρήτη. Στη συμμαχία μετείχαν έως τώρα επτά Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

"Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να δημιουργούμε μια γέφυρα ανάμεσα στη Γαλλία και στις Αραβικές χώρες ώστε να τις βοηθάμε να απελευθερωθούν", είπε ακόμα ο Σαρκοζί, στο πλαίσιο της παραχώρησης των 12 μαχητικών αεροσκαφών που διέθεσαν τα αραβικά εμιράτα για στήριξη των συμμαχικών δυνάμεων και ενάντια στον δικτάτορα Καντάφι.