ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Εξελέγη πρόεδρος για δεύτερη φορά η Μισέλ Μπατσελέτ

Χιλή: Εξελέγη πρόεδρος για δεύτερη φορά η Μισέλ Μπατσελέτ

Θριαμβευτική νίκη πέτυχε η υποψήφια της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, καθώς εξελέγη πρόεδρος της χώρας για δεύτερη φορά επικρατώντας της κεντροδεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι με μεγάλη διαφορά.

Η Μπατσελέτ γίνεται τώρα η πρώτη ηγέτις της χώρας που εκτίει δύο θητείες μετά τον δικτάτορα στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ -από το 1973 ως το 1990.

Με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η Μπατσελέτ εξασφαλίζει το 62% έναντι 38% για την Ματέι, πρώην υπουργό του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού.

Η Μπατσελέτ, που είναι παιδίατρος, εξασφάλισε το 47% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 17 Νοεμβρίου, ενώ η Ματέι το 25%.

Η Μπατσελέτ διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2006-2010 και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα εξαιτίας του εκλογικού νόμου.

Τον περασμένο μήνα, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχασε για πολύ λίγο τη δυνατότητα να εκλεγεί.

"Είμαι χαρούμενη από το αποτέλεσμα και τη νίκη και θα είμαι πρόεδρος για όλους στη Χιλή", δήλωσε η 62χρονη Μπατσελέτ όταν έλαβε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον απερχόμενο πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σε ομιλία προς τους οπαδούς της, η Μπατσελέτ είπε: "Είμαι υπερήφανη που σήμερα είμαι η εκλεγμένη πρόεδρός σας. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα που χτίσαμε, αλλά ακόμη πιο υπερήφανη για αυτήν που θα χτίσουμε".