ΚΟΣΜΟΣ

Eπικρίσεις για τη φυλάκιση 1.500 Κούρδων στην Τουρκία

Eπικρίσεις για τη φυλάκιση 1.500 Κούρδων στην Τουρκία
Επικριτική για την Τουρκία είναι η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης...

Επικριτική για την Τουρκία είναι η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη συνεχιζόμενη φυλάκιση περισσοτέρων από 1.500 εκλεγμένους «τοπικούς άρχοντες» κουρδικών περιοχών.

Ο Σουηδός Σοσιαλιστής Άντερς Κνάπε και ο Αυστριακός Χριστιανοδημοκράτης Χέργουϊν Βαν Στάα σημειώνουν ότι η έκθεση είναι αποτέλεσμα των επισκέψεων, που πραγματοποίησαν κλιμάκια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία, το 2008, 2009 και 2010, καθώς και στη νοτιανατολική Τουρκία το 2007.

Στη συνέχεια, εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη πολιτικού διαλόγου, από τη μεριά των τουρκικών αρχών, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσης.

Ανάμεσα στους Κούρδους που κρατούνται βρίσκεται και ένα μέλος του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Λεϊλά Γκιουβέν.

Κλιμάκιο του Κογκρέσου προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την κ. Γκιουβέν και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, προκειμένου να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι, για την κατάσταση των εγκλείστων στις φυλακές.

Τέλος, το Κογκρέσο καλεί τις τουρκικές αρχές να άρουν την διοικητική εποπτεία στις περιοχές των Κούρδων και να επιτρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν και άλλες γλώσσες πλην της τουρκικής.