ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλική ανησυχία για την Ακτή Ελεφαντοστού

Γαλλική ανησυχία για την Ακτή Ελεφαντοστού
Κυρώσεις κατά του Γκμπαγκμπό στην Ακτή Ελεφαντοστού ζητά η Γαλλία...

Κυρώσεις κατά του Γκμπαγκμπό στην Ακτή Ελεφαντοστού ζητά η Γαλλία και η Νιγηρία με σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ . Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το 15εθνές Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο ψηφίσματος αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα. Δεν κατέστη αμέσως σαφές πότε το κείμενο θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία.

Μιλώντας μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου σχετικά με την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο Αρό είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει "μια ανθρωπιστική τραγωδία" στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον απερχόμενο ηγέτη Λοράν Γκμπαγκμπό και εκείνων του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά.

Ο Αρό είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος επαναλαμβάνει εκκλήσεις για να παραιτηθεί ο Γκπαγκμπό, απαγορεύει τα βαρέα όπλα στην περιοχή το Αμπιτζάν, προβλέπει κυρώσεις εναντίον του Γκμπαγκμπό και των στενών του συμβούλων, και ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αναλάβουν την υπόθεση της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Πηγή: newscode.gr