ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρίφθηκαν νέα αεροσκάφη του Καντάφι

Καταρρίφθηκαν νέα αεροσκάφη του Καντάφι
Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίστηκαν οι αεροπορικές αποστολές...

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίστηκαν οι αεροπορικές αποστολές των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, τη μέρα που πέρασε.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 160 αποστολές μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, έναντι 153 που σημειώθηκαν μία μέρα νωρίτερα.

Οι 96 από τις αποστολές αφορούσαν σε βομβαρδισμούς, ενώ οι υπόλοιπες αντικείμενο είχαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν από γαλλικά μαχητικά.

Οι καταρρίψεις έγιναν κοντά στην πόλη Μιζουράτα. Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν το Σάββατο ήταν στην διαδικασία της επίθεσης εναντίον εξεγερμένων, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές επιδρομές» εναντίον των δυνάμεών τους, στην περιοχή ανάμεσα στην πόλη Ατζνταμπίγια, που χθες πέρασε στα χέρια των εξεγερμένων, και την πόλη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι.

«Απόψε το βράδυ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της χώρας μας συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Χάσαμε πολλές ζωές, στρατιωτών και αμάχων», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Σήμερα τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται από ώρα σε ώρα, χωρίς σταματημό, στον δρόμο που συνδέει την Ατζνταμπίγια με τη Σύρτη. Εκτιμάμε ότι πολυάριθμοι άμαχοι σκοτώθηκαν. . . ανάμεσά τους οικογένειες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν με αυτοκίνητα από τις αεροπορικές επιδρομές», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «δολοφονικές, ανήθικες και παράνομες».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αεροπορικές επιδρομές έγιναν επίσης στις πόλεις Σύρτη και Σέμπχα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων, που σκοτωθεί στη διάρκεια της εξέγερσης, σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για απώλειες αμάχων.

Από τις 19 Μάρτη, που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις, η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει 1.257 πτήσεις, στις 540 εκ των οποίων συμπεριλήφθηκαν πλήγματα.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλαδή της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.