ΚΟΣΜΟΣ

Αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση στη Φουκουσίμα

Αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση στη Φουκουσίμα
Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν στο χωριό...

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν στο χωριό Ιιτάτε, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) .

«Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ένα από τα επιχειρησιακά κριτήρια της ΙΑΕΑ για την εκκένωση, έχει ξεπεραστεί στο Ιιτάτε. Συμβουλεύσαμε την Ιαπωνία να εκτιμήσει προσεκτικά την κατάσταση και εκείνοι μας δήλωσαν ότι είναι ήδη υπό αξιολόγηση», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, Ντένις Φλόρι.

Η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε ότι κλείνει τους αντιδραστήρες 1,2,3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καθώς μέχρι σήμερα έχει αποτύχει την επανα-ηλεκτροδότησή τους και άρα τον έλεγχο διαρροής ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ρωτήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού(Φουκουσίμα Νταϊνί) που έχει η Tepco στην ίδια περιοχή.

Ο πρόεδρος της εταιρείας έχει δηλώσει πως οι άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού Σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, οι οποίοι εκπέμπουν ραδιενέργεια αφού υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, θα διαλυθούν. Η λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού Νταϊίτσι, καθώς και αυτών του σταθμού Νταϊνί διακόπηκε με ασφάλεια.

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν σε τυχόν παρόμοιο περιστατικό τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστη ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα.

Σχετική επιστολή απέστειλε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Σήμερα στο θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, δήλωσε: «Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής».


Να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Καν στη διάρκεια του ταξιδιού του με το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον, για τρίτη φορά μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον πυρηνικό σταθμό.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια» και οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.