ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές μηνύσεων για το πετρέλαιο στη Λιβύη

Απειλές μηνύσεων για το πετρέλαιο στη Λιβύη
Με μηνύσεις προειδοποίησε η λιβυκή κυβέρνηση οποιαδήποτε...

Με μηνύσεις προειδοποίησε η λιβυκή κυβέρνηση οποιαδήποτε διεθνή εταιρεία συνάψει συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς στον τομέα της ενέργειας.

Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν ένα μέρος από την πετρελαϊκή υποδομή της χώρας.

«Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (...) είναι η εγκεκριμένη δια νόμου οντότητα για τις συναλλαγές με εξωτερικές πλευρές. Λόγω της στρατηγικής σημασίας αυτών των αγαθών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, καμία χώρα δεν μπορεί να αφήσει τη διαχείρισή τους σε ένοπλες συμμορίες», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Jana.

«Το λιβυκό κράτος θα υποβάλει μήνυση κατά οποιασδήποτε πλευράς συνάψει συμφωνίες για λιβυκό πετρέλαιο με άλλες πλευρές εκτός της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση απέλασε πέντε Λίβυους διπλωμάτες από το Λονδίνο, ώστε να διαμαρτυρηθεί για τις πράξεις της λιβυκής κυβέρνησης και επειδή μπορεί να αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη μας ανησυχία για τη συμπεριφορά της λιβυκής κυβέρνησης μπορώ να ανακοινώσω (...) ότι σήμερα προχωρήσαμε στην απέλαση πέντε διπλωματών από την πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο, ανάμεσά τους είναι και ο στρατιωτικός ακόλουθος», δήλωσε ο Χέιγκ στο κοινοβούλιο.