ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γκάντι «ρατσιστής» και «αμφιφυλόφιλος»;

Ο Γκάντι «ρατσιστής» και «αμφιφυλόφιλος»;
Το βιβλίο που περιγράφει σαν αμφιφυλόφιλο και ρατσιστή τον Μαχάτμα Γκάντι...

Το βιβλίο που περιγράφει σαν αμφιφυλόφιλο και ρατσιστή τον Μαχάτμα Γκάντι, απαγορεύτηκε ήδη σε ένα κρατίδιο της Ινδίας, ενώ εξετάζεται η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας του στην χώρα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το βιβλίο που έχει προκαλέσει σάλο έχει τίτλο «Μεγάλη Ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και η μάχη του με την Ινδία» και το έχει γράψει ο Τζόζεφ Λέλιβελντ.

Βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ενδεικτικά, «Ο Γκάντι εγκατέλειψε την γυναίκα του για να ζήσει με τον εραστή του» (Daily Mail) ή «Ο Γκάντι είχε ρατσιστικές απόψεις για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς» (Daily Telegraph).

Η Wall Street Journal, επίσης, αναφέρει ότι το βιβλίο απεικονίζει τον Γκάντι ως έναν σεξουαλικά άρρωστο άνθρωπο και ανίκανο στην πολιτική.

Ο συγγραφέας κατήγγειλε τις ερμηνείες αυτές του βιβλίου του, τονίζοντας ότι η λέξη «αμφιφυλόφιλος» δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενό του και ότι διαστρεβλώθηκε η ανάλυσή του για τη σχέση του Γκάντι με έναν Γερμανό-εβραίο αρχιτέκτονα, τον Κάλενμπαχ Χέρμαν.

Το βιβλίο βγήκε ήδη στα ράφια των ΗΠΑ, όχι όμως ακόμα στην Ινδία, που απ’ ότι φαίνεται δεν θα κυκλοφορήσει.

«Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι ένα είδωλο όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο κυβερνήτης του κρατιδίου Γκουτζάρατ, μετά την απαγόρευση του «απρεπούς» -όπως το χαρακτήρισε- βιβλίου.