ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συνεχίζονται οι μάχες-Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις

Λιβύη: Συνεχίζονται οι μάχες-Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις
Το ΝΑΤΟ ανέλαβε σήμερα τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνή συμμαχία που είχε..

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε σήμερα τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνή συμμαχία που είχε ξεκινήσει την αποστολή αυτή στις 19 Μαρτίου, δήλωσε διπλωμάτης της συμμαχίας.

"Η επιχείρηση Ενοποιημένος Προστάτης που αποφασίστηκε την Κυριακή το βράδυ από τις χώρες της συμμαχίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπως προβλεπόταν, στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς", δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, την οποία είχαν μέχρι τώρα συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Η επιχείρηση στη Λιβύη διοικείται από το περιφερειακό κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, και τον καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.

Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικοί έχουν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από την πόλη Μπρέγκα στη Λιβύη και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να πολεμούν με τα στρατεύματα του Μουάμαρ Καντάφι για τον έλεγχο της πετρελαϊκής αυτής πόλης.

"Υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι γύρω από τη Μπρέγκα την αυγή", δήλωσε ο μαχητής των αντικαθεστωτικών Ράμπια Εζέλα, ο οποίος βρισκόταν περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τη Μπρέγκα, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλά ημιφορτηγά και άλλα οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα.

"Θεού θέλοντος θα υπάρξουν κι άλλες αεροπορικές επιδρομές σήμερα. Ωστόσο εμείς θα προχωρήσουμε ο,τιδήποτε κι αν συμβεί", σημείωσε ο Μούνεϊμ Μουστάφα, ένας άλλος μαχητής των αντικαθεστωτικών.

Οι αντικαθεστωτικοί τράπηκαν χθες σε υποχώρηση κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Μπέργκα την ώρα που πλήττονταν από ρουκέτες που εξαπέλυαν εναντίον τους οι δυνάμεις του Καντάφι, εγκαταλείποντας εδάφη που είχαν ανακαταλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα. Ορισμένοι αντικαθεστωτικοί αναδιπλώθηκαν σε θέσεις μακριά κοντά στην Ατζνταμπίγια, την πύλη προς την ανατολή.

Οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούσαν σήμερα να ελέγχουν την Ατζνταμπίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.