ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα του ΝΑΤΟ για τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη

Έρευνα του ΝΑΤΟ για τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη
Το ΝΑΤΟ διαχωρίζει χρονικά τη θέση του από τις συμμαχικές...

Το ΝΑΤΟ διαχωρίζει χρονικά τη θέση του από τις συμμαχικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ισχυρίζεται ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στη Λιβύη, ο καθολικός επίσκοπος Τζοβάνι Ινοτσέντζο Μαρτινέλι.

Ο Καναδός αντιπτέραρχος Σαρλ Μπουσάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς του επισκόπου, για να διαπιστωθεί αν ευθύνονται οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για το βομβαρδισμό της Τρίπολης. Διευκρίνισε πάντως ότι η έρευνα αφορά μόνο τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων μόλις σήμερα το πρωί. Την Τετάρτη, όταν είχε το μερικό έλεγχο, οι αεροπορικές επιδρομές συντονίζονταν ακόμη από τις ΗΠΑ.

Ο επίσκοπος Τζοβάνι Ινοτσέντζο Μαρτινέλι, είχε δηλώσει στο καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fides ότι είχε πληροφορηθεί «από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες και αξιόπιστους ανθρώπους» για την ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Υποστήριξε μάλιστα ότι στη συνοικία Μπουσλίμ της Τρίπολης ένα κτίριο κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι.

Ο ίδιος όμως δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει πότε πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι βομβαρδισμοί.