ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Χιλιάδες αστυνομικοί για την ασφάλεια του Μουντιάλ

Βραζιλία: Χιλιάδες αστυνομικοί για την ασφάλεια του Μουντιάλ

Εκατό χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων της τάξης θα αναπτυχθούν στη Βραζιλία για την ασφάλεια της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου, ανακοίνωσε στο Ρίο ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος για τις μεγάλες διοργανώσεις Αντρέι Ροντρίγκες.

"Τον Ιούνιο για το Κύπελλο των Συνομοσπονδιών, 50.0000 άνδρες είχαν κινητοποιηθεί σε όλη τη Βραζιλία. Εκτιμάται ότι 100.000 επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας θα κινητοποιηθούν για το Μουντιάλ" που θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις, δήλωσε ο Ροντρίγκες στο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου των αστυνομιών του Ρίο.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει δυνάμεις της αστυνομίας, της στρατονομίας, της τροχαίας και της Εθνικής Δύναμης, ενός επίλεκτου σώματος που θα μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο Ροντρίγκες άρχισε αυτή την εβδομάδα περιοδεία στις δώδεκα πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα των τοπικών αρχών για την εγγύηση της ασφάλειας, τα οποία κατόπιν θα σταλούν στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ για την τελική επεξεργασία της κατάρτισης ενός προγράμματος.

Στο Ρίο, την τρίτη πόλη που επισκέφθηκε ο Ροντρίγκες μετά το Σάο Πάολο και το Πόρτο Αλέγκρε, μετείχαν στη συνάντηση αντιπρόσωποι της ομοσπονδιακής αστυνομίας, της τοπικής αστυνομίας, της στρατονομίας, του Ναυτικού, της Γραμματείας Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Άμυνας, του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, της γενικής γραμματείας της Προεδρίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Ροντρίγκες υπενθύμισε ότι η ασφάλεια περιλαμβάνει 15 μεγάλα θέματα που αρχίζουν από την τρομοκρατική απειλή και καταλήγουν στην ασφάλεια των γηπέδων και των αντιπροσωπειών, την παρακολούθηση βίαιων οπαδών και τον έλεγχο των διαδηλώσεων.

Οι διοργανώσεις για το Κύπελλο των Συνομοσπονδιών και για τις Παγκόσμιες Ημέρες της Καθολικής Νεολαίας, με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου τον Ιούλιο "χρησίμευσαν ως εμπειρία", δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας.

Η χώρα συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και να καταγγέλλουν τη διαφθορά και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

Οι αρχές προετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Μια διαδήλωση το βράδυ της Δευτέρας κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στα λεωφορεία στο Ρίο ντε Τζανέιρο μετατράπηκε σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.