ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας θέλει αυτονομία

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας θέλει αυτονομία

Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας πρότεινε σήμερα αυτή η ιθαγενής μουσουλμανική μειονότητα των 300.000 ανθρώπων να επιδιώξει αυτονομία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που αποσπάσθηκε από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.


Μιλώντας σε περισσότερους από 200 αντιπροσώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της κορυφαίας συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ δήλωσε: "Στη ζωή κάθε έθνους έρχεται μια στιγμή που πρέπει να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του".

"Σας ζητώ να εγκρίνετε ... την έναρξη πολιτικών και νομικών διαδικασιών με στόχο να δημιουργήσουμε εθνοτική και εδαφική αυτονομία των Τατάρων της Κριμαίας, του ιστορικού εδάφους τους της Κριμαίας".

Ο Τσουμπάροφ δεν διευκρίνισε αν θέλει η περιοχή, αν αποκτήσει αυτονομία, να αποτελεί τμήμα της Ρωσίας ή της Ουκρανίας.

Οι Τάταροι της Κριμαίας συνεδρίασαν στην ιστορική πρωτεύουσά τους, το Μπαχτσισαράι, για να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα μεταξύ του λαού τους για να καθορίσουν το μέλλον τους.

Μια τέτοια ψηφοφορία θα ήταν πρόκληση προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενσωμάτωσε την περιφέρεια στη Ρωσία αφού οι κάτοικοι της Κριαμίας ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απόσχισής τους από την Ουκρανία μετά την ανατροπή, το Φεβρουάριο, του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας.

Οι Τάταροι της Κριμαίας μποϊκοτάρησαν σε μεγάλο βαθμό αυτό το δημοψήφισμα, για το οποίο η Δύση λέει πως ήταν αθέμιτο.
"Ουδείς ερώτησε εμάς, τους Τατάρους της Κριμαίας ... σε ποιες συνθήκες θέλουμε να ζήσουμε", είχε δηλώσει ο Τσουμπάροφ προς το Ρόιτερς αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο μερικοί βουλευτές είπαν σήμερα πως η υπόθεση είναι χαμένη και πως οι Τάταροι της Κριμαίας θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η γη που θεωρούν πατρίδα τους είναι τώρα ρωσική.

"Αν ήμασταν η πλειοψηφία εδώ, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι, όμως δεν είμαστε και πρέπει να αποδεχθουμε επίσημα την πραγματικότητα ως έχει", δήλωσε ο Αλεξάντρ Αλίγεφ, ο οποίος χρησιμοποιεί ρωσικό όνομα και δεν μιλάει ταταρικά μετά τον εκτοπισμό του σε ηλικία πέντε ετών και την εκπαίδευσή του στα ρωσικά.

Διαβάστε επίσης: Κριμαία: Εκατοντάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στην κηδεία ενός Τατάρου