ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό για τσουνάμι όλες οι δυτικές ακτές της Λατινικής Αμερικής

Σε συναγερμό για τσουνάμι όλες οι δυτικές ακτές της Λατινικής Αμερικής

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών που έπληξε τα ανοικτά των ακτών της Χιλής, την Τρίτη, κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου και χαλκού στην περιοχή της πόλης Ικουίκουε μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι.

Ηδη το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανακοίνωσε ότι έχει ενδείξεις για τη "δημιουργία" τσουνάμι μεγαλύτερου από 1,5 μέτρα ύψος.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι ανέφερε ότι το παλιρροϊκό κύμα στις πιο κοντινές περιοχές με το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό και εξαιρετικά απειλητικό στις πιο απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές. «Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», αναφέρει η προειδοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης τσουνάμι στη Χαβάη.

sdfsdfggg

Ήδη το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ζήτησε την «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτής της χώρας, μετά από τον ισχυρότατο σεισμό κοντά στο πεδίο εξόρυξης στην πόλη Ικουίκουε. Η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός εξόρυξης χαλκού.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι σειρήνες συναγερμού για τσουνάμι.

Διαβάστε επίσης:
Ισχυρότατος σεισμός 8,0 Ρίχτερ συγκλόνισε Χιλή, Βολιβία και Περού