ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρίες για την αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα

Διαμαρτυρίες για την αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα

Σε καυστικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές Αρχές αντιμετωπίζουν τους μετανάστες προέβησαν πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα στο δελτίο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe.

«Και άλλες επικρίσεις στην Ελλάδα για τους μετανάστες» είναι ο τίτλος του κειμένου στο οποίο γίνεται λόγος για παρατεταμένη και συστηματική κράτηση των προσφύγων και των αιτουμένων άσυλο που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επικρίνουν αυτή τη μεταχείριση που «έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» των μεταναστών. Από το 2008, «έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 9.900 ιατρικές συνεδρίες μέσα σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα, όπου οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο κρατούνται», υποστηρίζει η οργάνωση. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι από τότε που η ελληνική αστυνομία εξαπέλυσε την Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» το 2012, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών και των αιτουμένων άσυλο που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Την ίδια στιγμή, η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων κράτησης έχει αυξηθεί κατά 4.500 θέσεις, με την προσθήκη πέντε κέντρων, ενώ «το μέτρο της κράτησης εφαρμόζεται συστηματικά για τη μέγιστη περίοδο 18 μηνών» ισχυρίζονται οι ΓΧΣ.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες υγιεινής και η παροχή βασικών υπηρεσιών παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό απαράδεκτες. Ακόμη και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες - όπως οι ανήλικοι, θύματα βασανιστηρίων και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες - υποβάλλονται σε παρατεταμένη κράτηση» υποστηρίζει η οργάνωση. Οι μετανάστες και οι αιτούμενοι άσυλο κρατούνται επίσης και στα αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτες και όπου οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για πολλούς μήνες – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 17 μήνες.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σε μία παράλληλη ενέργεια, η οποία ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, αρκετές ΜΚΟ αλλά και ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ελλάδα να θέσει τέρμα στην επαναπροώθηση των μεταναστών, μια πρακτική η οποία, τον Ιανουάριο, προκάλεσε και πάλι επικρίσεις.

Διαβάστε ακόμα:

«Αυτοκτονία» ο θάνατος του ηγέτη της ουκρανικής ακροδεξιάς