ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες μετασεισμοί τρομοκρατούν τους Χιλιανούς

Δεκάδες μετασεισμοί τρομοκρατούν τους Χιλιανούς

Η άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι οδήγησε τους κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών της Χιλής στην απόφαση να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εντούτοις η ανησυχία για μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια των Χιλιανών να επιστρέψουν στην καθημερινότητα.

Μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,2R που χτύπησε τη Χιλή στις 02.46 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) και ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων, καθώς επίσης και μεγάλες καταστροφές στο βόρειο τμήμα της χώρας και το τσουνάμι που ακολούθησε, δεκάδες μετασεισμοί προκαλούν συνεχείς αναταραχές.

ce1

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε διάστημα μόλις δύο ωρών, από τις 15.00 μέχρι τις 17.00 ώρα Ελλάδος, έχουν καταγραφεί πέντε μετασεισμοί, από τους οποίους ο μικρότερος είναι μεγέθους 4,2R και ο μεγαλύτερος 5,4R. Όλοι, δε, έχουν σημειωθεί στην ίδια περιοχή, 90 δηλαδή χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ικίκε.

ce2

Οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών επιστρέφουν σιγά σιγά στα σπίτια τους, εντούτοις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Με εντολή της προέδρου της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ, άνδρες του στρατού έχουν βγει στους δρόμους πόλεων του βορρά προκειμένου να συνεισφέρουν στην αποφυγή περίεργων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα την απόδραση 300 κρατούμενων από γυναικεία φυλακή στο Ικίκε.

ce5

«Θα έρθει μεγαλύτερο χτύπημα»

Ο ισχυρός σεισμός δεν απασχολεί μόνο τους Χιλιανούς σεισμολόγους, αλλά και εκτός συνόρων επιστήμονες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός γεωφυσικός Μαρκ Σίμονς, ακόμα μεγαλύτερος σεισμός θα πλήξει μελλοντικά τη συγκεκριμένη χώρα.

«Περιμένουμε μεγάλο χτύπημα, ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που σημειώθηκε. Δεν μπορώ να πω όμως πότε θα συμβεί αυτό. Μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί και σε 50 χρόνια από σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

ce3

Την ίδια ώρα, Ρώσοι επιστήμονες της Γεωφυσικής Υπηρεσίας της Σιβηρίας, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάλογος σεισμός άμεσα και ότι ο επόμενος με παρόμοιο μέγεθος θα σημειωθεί (αν σημειωθεί) έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μηνύματα συμπαράστασης από διάσημες προσωπικότητες

Δεκάδες γνωστές προσωπικότητες έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στους Χιλιανούς, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους ο κιθαρίστας των Aerosmith, Τζο Πέρι και οι ηθοποιοί Τζάρεντ Λέτο, Μαρλί Ματλιν και Κρίστεν Τζόνστον.

ce7

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή

Απέδρασαν 300 κρατούμενες επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι