ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προειδοποιεί την κυβέρνησή του ο Γιατσενιούκ

Ουκρανία: Προειδοποιεί την κυβέρνησή του ο Γιατσενιούκ

Την κυβέρνησή του - ότι αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στα αιτήματα του λαού της χώρας, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πιθανόν στο εγγύς μέλλον - προειδοποίησε ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Την ώρα που η εξουσία του Κιέβου στις ανατολικές περιοχές της χώρας καταρρέει, με τους φιλορώσους αυτονομιστές να έχουν καταλάβει κτίρια αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση από την αστυνομία, ορισμένοι επικρίνουν την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει παραλύσει από τις εσωτερικές έριδες.

«Η χώρα αξιώνει δράση και αποτελέσματα. Αν υπάρξει μια τέτοια δράση και αποτελέσματα, αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Αν στο εγγύς μέλλον δεν υπάρξει μια τέτοια δράση και αποτελέσματα αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές (στο πολιτικό) προσωπικό», σημείωσε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Ο Γιατσενιούκ σημείωσε επίσης ότι ελπίζει σε θετική απόφαση που θα λάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσον αφορά σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ουκρανίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα προσφέρει την ώθηση που χρειάζεται η κυβέρνησή του. Μια κυβέρνηση που έχει πληγεί από τα ορισμένες φορές αντικρουόμενα μηνύματα που δέχεται.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι οι υπουργοί θα καταθέσουν στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας σε πανεθνικό επίπεδο σχετικά με την ουκρανική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα. «Ζητήματα που ανησυχούν σήμερα την Ουκρανία».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής δεν θα είναι δεσμευτικό, αλλά θα αποτελέσει μια προσπάθεια ανταπόκρισης στα αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, σε τουλάχιστον δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στις 11 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα:

Ανατριχιαστικό τρακάρισμα: Δείτε τι έπαθε Κινέζος οδηγός! (photos)

Βραζιλία: Βουβάλι εισέβαλε σε νοσοκομείο! (video)