ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο απορρίπτει τις εκκλήσεις για αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας

Το Κίεβο απορρίπτει τις εκκλήσεις για αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας

Το Κίεβο απέρριψε τις εκκλήσεις για αυτονομία της ουγγρικής μειονότητας στη δυτική Ουκρανία, που έκανε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα υπονόμευε την ενότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.


Η Ουκρανία ήδη απειλείται με διαμελισμό εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές και στις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας που ξέσπασαν μετά τις διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε στην ουγγρική εφημερίδα Nepszabadsag σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα ότι οι γλώσσες της μειονότητας θα έχουν ισότιμη μεταχείριση στο χώρο της εκπαίδευσης και σε ό,τι αφορά τα επίσημα έγγραφα στις ουκρανικές περιοχές εκείνες όπου κατοικεί πολυάριθμη ουγγρική μειονότητα.

"Αλλά η πολιτιστική αυτονομία με βάση την εθνοτική προέλευση...δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είμαστε ένα ενωμένο έθνος, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την έννοια της αυτονομίας με ιδιαίτερη προσοχή", δήλωσε η Ναταλία Γκαλιμπαρένκο.

Αναφερόμενη στην έκκληση του Ορμπάν, η ίδια είπε ότι οι εταίροι της Ουκρανίας πρέπει να απέχουν από δηλώσεις που ευνοούν μόνο τη Ρωσία.
"Η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι ούτε σταθερή ούτε δημοκρατική αν δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της, περιλαμβανομένων των Ούγγρων. Αυτό σημαίνει διπλή (ουγγρική) υπηκοότητα, συλλογικά δικαιώματα και αυτονομία", δήλωσε ο Ορμπάν τον περασμένο μήνα.

Ο Ορμπάν επανεξελέγη πανηγυρικά τον Απρίλιο και επανέλαβε την έκκληση για αυτονομία για τους περίπου 200.000 κατοίκους ουγγρικής καταγωγής που ζουν στη γειτονική δυτική Ουκρανία, η συντριπτική πλειονότητα τους στην Υπερκαρπαθία.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο που σοκάρει: Νεκροί πολίτες στους δρόμους του Λουγκάνσκ