ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο δέκα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο δέκα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε θάνατο δέκα μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά ανέβαλε την ετυμηγορία του για τον ηγέτη της οργάνωσης, τον Μοχάμεντ Μπαντίε, και άλλα 37 στελέχη της που δικάζονταν στην ίδια υπόθεση, δήλωσαν δικαστικές πηγές.


Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι κατηγοριών μεταξύ των οποίων η υποκίνηση βίας και ο αποκλεισμός ενός μεγάλου δρόμου βορείως του Καΐρου στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν αφού ο στρατός ανέτρεψε τον περασμένο Ιούλιο τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι δέκα καταδικασθέντες πιστεύεται ότι κρύβονται αφότου οι αρχές άρχισαν την επιχείρηση καταστολής της οργάνωσης μετά την ανατροπή του Μόρσι. Ένας από τους καταδικασθέντες είναι ο Αμπντούλ Ράχμαν αλ-Μπαρ, μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης των Αδελφών Μουσουλμάνων, του εκτελεστικού συμβουλίου του κινήματος.

Ο Μοχάμεντ Αμπντέλ-Μακσούντ, ένας γνωστός σαλαφιστής ιεροκήρυκας που διέφυγε στο Κατάρ μετά την ανατροπή του Μόρσι, καταδικάσθηκε επίσης ερήμην.

Ο δικαστής Χάσαν Φαρίντ δήλωσε πως η ετυμηγορία για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου.
Η θανατική ποινή που επιβλήθηκε ερήμην στους δέκα κατηγορουμένους πρόκειται να επικυρωθεί τον Ιούλιο, αφού διατυπώσει άποψη ο μουφτής. Οι θανατικές ποινές στην Αίγυπτο υποβάλλονται σ' αυτόν τον εκπρόσωπο του ισλάμ στο Κράτος, αλλά η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική. Το δικαστήριο μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να μετατρέψει αυτές τις ποινές, ενώ οι αποφάσεις του υπόκεινται επίσης σε έφεση.

Εκτός από τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μπαντίε, μεταξύ των 38 κατηγορουμένων είναι και το κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι, καθως και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι.

"Κάτω το στρατιωτικό δικαστήριο!", φώναξαν οι κατηγορούμενοι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Μιλώντας από το κλουβί όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι στις αίθουσες των αιγυπτιακών δικαστηρίων, ο Μπελτάγκι φώναξε κατηγορίες εναντίον της δικαιοσύνης, για την οποία είπε πως υπηρετεί το στρατιωτικοποιημένο κράτος της Αιγύπτου.

Ο Μπελτάγκι φορούσε τη σκούρα στολή των κατηγορουμένων που έχουν ήδη καταδικασθεί σε άλλες δίκες. Τον Απρίλιο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους για εξύβριση της δικαιοσύνης. Ήταν η πρώτη ποινή που επιβλήθηκε σε στέλεχος της οργάνωσης αφού οι αρχές την έθεσαν εκτός νόμου.
Ο Μπαντίε ήταν μεταξύ των 683 προσώπων που καταδικάσθηκαν σε θάνατο τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Συλλήψεις υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μόρσι