ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ρουκέτες σε τέμενος του Τικρίτ από τις ένοπλες δυνάμεις

Ιράκ: Ρουκέτες σε τέμενος του Τικρίτ από τις ένοπλες δυνάμεις

Ελικόπτερα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων έριξαν σήμερα ρουκέτες σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη στην πόλη Τικρίτ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι την ώρα που οι σουνίτες τζιχαντιστές «κατευθύνονται γρήγορα προς την Βαγδάτη» περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.

«Η κατάσταση είναι πολύ επισφαλής, οι άνθρωποι μετακινούνται. Οι περισσότεροι από αυτούς μετακινούνται τώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΙΟΜ Κριστιάν Μπερτιόμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Γενεύη.

Από τις 10 Ιουνίου, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, στον ιρακινό βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και τομείς των επαρχιών Ντιγιάλα, στα ανατολικά, και Κιρκούκ, βόρεια, επωφελούμενοι της άτακτης υποχώρησης των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτοί ελέγχουν εξάλλου από τον Ιανουάριο την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα και πάλι με τον ΙΟΜ, περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Μοσούλη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, για να γλιτώσουν από τις μάχες.

«Στην Μοσούλη δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα τεμένη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας για να περιθάλπουν τους τραυματίες. Οι οικογένειες στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον για μερικές ώρες ημερησίως», σημείωσε η Μπερτιόμ.

Καθώς «η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» στο Ιράκ, «εμείς προβλέπουμε μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε από την πλευρά της η Μάντι Αλεξάντερ, συντονίστρια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του ΙΟΜ στο Ιράκ.

Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος αναμένει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί, χρειάζεται άμεσα 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,1 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει και να διανείμει 30.000 τεμάχια μη διατροφικής βοήθειας, 5.000 σκηνές και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων.

Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ξεκίνησε την πρώτη έκτακτη επιχείρηση για να παράσχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 42.000 ανθρώπους που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι από αυτούς που εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Μαριούπολη