ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Μάχες ανάμεσα σε στρατό και αντάρτες

Ιράκ: Μάχες ανάμεσα σε στρατό και αντάρτες

Αντάρτες κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τη βόρεια ιρακινή πόλη Τικρίτ, ενώ ο στρατός έστειλε άρματα μάχης για να επιχειρήσουν να τους απωθήσουν, κατά τη δεύτερη ημέρα της μεγάλης αντεπίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών σουνιτών που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ.

Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απήγαγαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στο βόρειο Ιράκ 26 ανθρώπους, κυρίως προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι απαγωγές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια επιδρομών του ΙΚΙΛ στην επαρχία Σαλαχεντίν, 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Στη Βαγδάτη, η οποία απειλείται από την προέλαση των ανταρτών, κορυφαίοι σιίτες, σουνίτες και κούρδοι βουλευτές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κατανομή των κυβερνητικών θέσεων πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο την Τρίτη για να προσπαθήσει να εμποδίσει την προέλαση των ανταρτών που απειλεί το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους.

Διεξάγουν μια κούρσα με το χρόνο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες του ΙΚΙΛ σταθεροποιούν τις θέσεις τους προς βορράν και δυσμάς.

Το πολιτικό μέλλον του σιίτη πρωθυπουγού Νούρι αλ-Μάλικι είναι το πιο επίμαχο θέμα των συζητήσεων των βουλευτών.

Στρατεύματα υποστηριζόμενα από κανονιοφόρα ελικόπτερα άρχισαν χθες, Σάββατο, την επίθεση στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, προσπαθώντας να την ανακαταλάβουν από τους αντάρτες.

Σήμερα ο στρατός έστειλε άρματα μάχης και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους του ΙΚΙΛ κοντά στο πανεπιστήμιο του Τικρίτ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να καταρρίπτεται και να συντρίβεται κοντά σε μια αγορά.

Ο Ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάσιμ Άτα δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη πως οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 142 "τρομοκράτες" κατά το τελευταίο 24ωρο σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένων 70 στο Τικρίτ, και υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του πανεπιστημίου του Τικρίτ. Οι δηλώσεις αυτές ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν άμεσα.

Η επίθεση είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια του στρατού να ανακαταλάβει έδαφος αφότου οι ΗΠΑ έστειλαν ως 300 συμβούλους, κυρίως μέλη ειδικών δυνάμεων, και μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει τον ΙΚΙΛ.

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Χουσέιν αλ-Σαχριστάνι, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς του Ιράκ, επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας πως δεν κάνουν αρκετά για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

"Ναι, υπήρξε καθυστέρηση από τους Αμερικανούς στην παράδοση των όπλων που είχαν συμφωνηθεί. Τους είπαμε, 'Στήσατε κάποτε αερογέφυρα για να στείλετε όπλα στο σύμμαχό σας Ισραήλ, γιατί λοιπόν δεν μας δίνετε εγκαίρως τα όπλα που έχουμε συμφωνήσει;'", είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Χούρα.

Στο παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει παρόμοιες δηλωσεις ιρακινών αξιωματούχων και λένε πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ότι η χώρα διαθέτει σύγχρονα όπλα.

Σε μια ένδειξη των προσπαθειών του Ιράκ να ενισχύσει την αεροπορική ισχύ του, πέντε ρωσικά αεριωθούμενα Σουχόι παραδόθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βαγδάτη. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι "θα χρησιμοποιηθούν μέσα στις ερχόμενες ημέρες για να πληγούν τρομοκρατικές ομάδες του ΙΚΙΛ".

Φωτογράφος του Reuters είδε τα αεριωθούμενα να ξεφορτώνονται από ένα μεταγωγικό αεροπλάνο σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Βαγδάτη ενώ Ρώσοι και ιρακινοί στρατιώτες ήταν παραταγμένοι στην πίστα.

Το Ιράκ έχει βασισθεί πολύ στα ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες και έχει λίγα αεροσκάφη που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ