ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αναβάθμιση δύο τραπεζών από τον οίκο Fitch

Κύπρος: Αναβάθμιση δύο τραπεζών από τον οίκο Fitch

Θετική εξέλιξη για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αποτελεί η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της μακροχρόνιας πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε CC και CCC από το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restrictive Default - RD), καθώς και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο τραπεζών σε C από RD.

Ταυτόχρονα, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση βιωσιμότητας (Viability Rating - VR) της Τράπεζας Κύπρου στο `CC` και της Ελληνικής Τράπεζας στο `ccc`. Ο Fitch υπογραμμίζει ότι κύρια πρόκληση για τις δύο τράπεζες είναι η ανάκτηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τα οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους βρίσκονταν στο 55% για την Τράπεζα Κύπρου και στο 49% για την Ελληνική αν και ο ρυθμός αύξησης των ΜΕΔ είναι πλέον πιο ήπιος, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την άρση των εσωτερικών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου. Ο Fitch θεωρεί πως αν και παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές προς το εξωτερικό, οι δύο αυτές τράπεζες μπορούν ουσιαστικά να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Κατά τον Fitch, η αξιολόγηση βιωσιμότητας των δύο τραπεζών επηρεάζεται από την ύφεση στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των δύο τραπεζών, καθώς από την αδύναμη κερδοφορία, και ευάλωτη κεφαλαιακή θέση».

Σύμφωνα με τον οίκο, το ότι η αξιολόγηση βιωσιμότητας της Τράπεζας Κύπρου (CC) είναι μία βαθμίδα κάτω από την αντίστοιχη της Ελληνικής Τράπεζας (ccc), καταδεικνύει τις μεγαλύτερες ευπάθειες στη χρηματοδότησή της και την ανάγκη ολοκλήρωσης της σχεδίου αναδιάρθρωσης, παρόλο που η υλοποίηση του σχεδίου είναι πιο μπροστά από το πρόγραμμα.