ΚΟΣΜΟΣ

Βόρειος Κορέα: Κι όμως, κουτσαίνει και ο Κιμ

Βόρειος Κορέα: Κι όμως, κουτσαίνει και ο Κιμ

O βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκε κουτσαίνοντας στη μεγάλη επετειακή εκδήλωση όπου προήδρευσε, η οποία διοργανώθηκε με τη συμπλήρωση ακριβώς 20 χρόνων από το θάνατο του παππού του και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Πρόκειται για μια σπάνια επίδειξη αδυναμίας σε μια χώρα όπου οι ηγέτες προβάλλονται ως ημίθεοι. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, η οποία έδειξε τον νέο άνδρα να εισέρχεται κουτσαίνοντας στη κατάμεστη τεράστια αίθουσα συνεδριάσεων. Οι χιλιάδες αξιωματούχοι του κόμματος και του στρατού σηκώνονται για να χειροκροτήσουν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ο 30χρονος ηγέτης βαδίζει γρήγορα, αλλά κουτσαίνοντας, προς τη θέση του, στο κέντρο της μεγάλης εξέδρας, πάνω από την οποία δεσπόζει το πορτρέτο που παππού του που χαμογελά. Όταν αποχωρεί από τη τελετή, οι τηλεοπτικές κάμερες αλλάζουν σε δέκατα του δευτερολέπτου εικόνα και επικεντρώνονται στο τεράστιο πορτρέτο του πρώτου ηγέτη της Βόρειας Κορέας το οποίο κοσμούν κόκκινες σημαίες. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν πήρε το λόγο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Δεν είναι γνωστές οι αιτίες για το πρόβλημα χωλότητας του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Τα κρατικά μέσα έδειξαν τον βορειοκορεάτη ηγέτη να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιθεωρήσεις κατά τις επισκέψεις του στις ανατολικές και δυτικές ακτές της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Κάθε ατέλεια ή ελάττωμα που αφορά την ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και την προπαγάνδα που εξετάζουν το κάθε τι με προσοχή στη χώρα αυτή, μια από τις πιο εσωστρεφείς, πιο μυστικές και πιο απρόβλεπτες στον πλανήτη.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, ο αρχηγός του κράτους --θέση εντελώς εθιμοτυπική και χωρίς καμιά εξουσία -- μένοντας προσηλωμένος στο ύφος των πολιτικών ομιλιών της Πιονγκγιάνγκ, χαρακτήρισε τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας της δυναστείας των Κιμ "τον μεγαλύτερο ηγέτη στην ιστορία της ανθρωπότητας".

Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ που κυβέρνησε τη χώρα από το 1948 μέχρι το θάνατό του, στις 8 Ιουλίου του 1994, είχε στον αυχένα του ένα λίπωμα μεγέθους μπάλας του τένις και είχε απαγορευτεί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης η εικονοληψία να γίνεται από ορισμένες γωνίες. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Κιμ-Γιονγκ-Ιλ και μετά το θάνατο αυτού, τον Δεκέμβριο του 2011, η εξουσία διαβιβάστηκε πλέον στον εγγονό Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Οι Κιμ, οι οποίοι κυβερνούν τη χώρα με σιδηρά πυγμή, είναι η μόνη κομμουνιστική δυναστεία στον κόσμο.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον πόλεμο του 1950-1953 που τερματίστηκε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συνθήκη.

Η Βόρεια Κορέα που έχει απειλήσει και με τέταρτη πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, πραγματοποίησε δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς τρεις φορές τις τελευταίες 10 ημέρες και προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει.

Διαβάστε επίσης:

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο πουλί της Γης!