ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ και Κέρι συμφωνούν για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία

Λαβρόφ και Κέρι συμφωνούν για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα πως είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτό ανέφερε η ανακοίνωσή του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο περιγράφει την κρίση στην Ουκρανία ως μια «εσωτερική σύγκρουση».

Η Ουάσινγκτον και χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές οι οποίοι μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ενώ από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται την όποια ανάμιξή της.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι μάχες με θύματα αμάχους και παιδιά μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να κατηγορεί τους αποσχιστές ότι εμποδίζει την πρόσβαση του ΟΑΣΕ στον τόπο συντριβής του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Οι διεθνείς ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του Boeing 777 εξαιτίας των συγκρούσεων που σημειώνονται στην περιοχή.

Όσον αφορά στις συγκρούσεις όπως έγινε γνωστό έχασαν τη ζωή τους 13 άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ενός και πέντε ετών.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν μια διεθνή, στρατιωτική αποστολή για να φρουρεί την τοποθεσία όπου συνετρίβη το Boeing.

«Συμπεράναμε ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος μια διεθνής αποστολή να εμπλακεί αμέσως στη σύγκρουση στη σύγκρουση στην Ουκρανία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να επιδιωχθεί να επιτευχθεί στρατιωτική κυριαρχία επί των βαριά οπλισμένων αυτονομιστών σε μια περιοχή τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. «Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Oλλανδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι εξετάστηκαν «όλες οι διαθέσιμες επιλογές» ώστε να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των τοποθεσιών όπου έχουν καταπέσει συντρίμμια του αεροσκάφους. Η κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου αξιολογείται «καθημερινά», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Δουβλίνο: Έκρηξη σε φρεάτιο έσπειρε τον τρόμο στους περαστικούς (vid)