ΚΟΣΜΟΣ

Οι αντιδράσεις των Σκοπίων για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι αντιδράσεις των Σκοπίων για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, απηύθυνε εκ νέου σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

"Η Επιτροπή για έκτη συνεχόμενη χρονιά απευθύνει σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της χώρας που είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση" πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Σκόπια, Άιβο Όραβ, ο οποίος του επέδωσε την φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί ουσιώδη και ειλικρινή δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

"Ως κυβέρνηση έχουμε εκφράσει σαφώς τη βούλησή μας και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για την επίλυση της διαφοράς με τον νότιο γείτονά μας, η οποία εμποδίζει την ευρωπαϊκή μας πορεία. Η θέση μας είναι ότι για την επίλυσή του ζητήματος της ονομασίας χρειάζεται εξίσου ενασχόληση και από τις δύο πλευρές, χρειάζεται όμως εντατικότερη και αποτελεσματικότερη ενασχόληση και εκ μέρους της ΕΕ. Συμφωνούμε ακόμη με το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε μία γενικά στάσιμη κατάσταση, από την οποία θα πρέπει να εξέλθουμε με κοινές προσπάθειες το συντομότερο δυνατόν" σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την έκθεση προόδου της Επιτροπής "κόλαφο" για τη χώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι.

"Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μακεδονία είναι δραματικά πιο επικριτική σε σχέση με πέρυσι και οι αξιολογήσεις είναι πολύ χειρότερες σε σύγκριση με αυτές άλλων γειτονικών χωρών" δήλωσε η αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

"Αυτή δεν είναι έκθεση σχετικά με την πρόοδο, αλλά μια έκθεση σχετικά με την οπισθοδρόμηση και την αυξανόμενη ανησυχία. Όσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε δειλά κατά το παρελθόν, τώρα τα λέει ανοικτά, δυνατά και ξεκάθαρα. Το ευρωπαϊκό μήνυμα εστάλη: Η Μακεδονία οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια" επεσήμανε η κ. Σεκερίνσκα.

Η αντιπρόεδρος του SDSM υπογράμμισε ακόμη ότι η σύσταση της Κομισιόν συνοδεύεται από προϋποθέσεις, καθώς, όπως είπε, προκειμένου να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να χειραγωγεί τους κρατικούς θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση, να πάψει να αναμειγνύεται στη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας και να άρει τους περιορισμούς που αφορούν την ελευθερία του Τύπου.

Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός σε Γαλλία, Τσεχία, Ζιμπάμπουε για ύποπτα κρούσματα Έμπολα