ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βραζιλία: Με μεγάλη διαφορά προηγείται ο Νέβες στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές Βραζιλία: Με μεγάλη διαφορά προηγείται ο Νέβες στις δημοσκοπήσεις

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Αέσιου Νέβες εμφανίζεται να προηγείται με διαφορά σχεδόν 13 εκατοστιαίων μονάδων έναντι της απερχόμενης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την 26η Οκτωβρίου, σε μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το ινστιτούτο μελετών Sensus, το οποίο δεν παρακολουθείται τόσο στενά όσο οι αντίστοιχες έρευνες των δύο μεγαλύτερων εταιρειών δημοσκοπήσεων της Βραζιλίας, των Ibope και Datafolha. Οι πιο πρόσφατες έρευνες των δύο γνωστότερων εταιρειών θέλουν τον Νέβες και την Ρουσέφ σχεδόν να ισοψηφούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Σένσους, η οποία διεξήχθη από την Τρίτη ως την Παρασκευή με συνεντεύξεις σε ένα δείγμα 2.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εάν ο δεύτερος γύρος διεξαγόταν σήμερα, ο Νέβες θα λάμβανε το 56,4% των εγκύρων ψήφων —αφαιρουμένων των αναποφάσιστων, των άκυρων και των λευκών—, ενώ η Ρουσέφ θα συγκέντρωνε ένα 43,6%. Η διαφορά τους (12,8%) αντιστοιχεί σε περίπου 19,5 εκατ. ψήφους, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Η προηγούμενη έρευνα του ίδιου ινστιτούτου, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, κατέγραφε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα του Νέβες, προβλέποντας ότι θα κερδίσει τον β΄ γύρο με διαφορά 17,6%.

Ο Νέβες, τη νίκη του οποίου θα προτιμούσαν οι παράγοντες των χρηματαγορών, εκτιμάται ότι κέρδισε έδαφος μετά το καλύτερο του αναμενομένου αποτέλεσμα που πέτυχε στον πρώτο γύρο, την 5η Οκτωβρίου. Τότε είχε υποσκελίσει την οικολόγο υποψήφια της αντιπολίτευσης, την Μαρίνα Σίλβα, και είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρουσέφ. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες έρευνες της Νταταφόλια και της Ιμπόπε δείχνουν πως το ποσοστό του έχει πάψει να αυξάνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Σένσους αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού IstoÉ. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Διαβάστε επίσης:

Δεν έχει τέλος το θράσος των Αλβανών–Απαιτούν από τους Έλληνες «συγγνώμη»