ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Συναγερμός για νέα «σοβαρή» απειλή

Καναδάς: Συναγερμός για νέα «σοβαρή» απειλή

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε σήμερα (28/10/2014) ότι δεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα διεξαχθεί στην Κίνα, με αφορμή τις επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών, την περασμένη εβδομάδα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες.

Το πρωθυπουργικό γραφείο διευκρίνισε ότι ο Χάρπερ θα βρίσκεται στην Οτάβα στις 11 Νοεμβρίου, όταν η χώρα εορτάζει την Ημέρα Μνήμης, τιμώντας τους πεσόντες εν καιρώ πολέμου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Βασιλικής Έφιππης Αστυνομίας του Καναδά Μπομπ Πόλσον, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τους εξτρεμιστές, όπως οι δύο δράστες των επιθέσεων στο Μόντρεαλ και την Οτάβα, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν. Σύμφωνα με τον Πόλσον, οι επιθέσεις αυτές, που κατά τα φαινόμενα έγιναν χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό και προετοιμασία, δείχνουν ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια "σοβαρή" απειλή.

"Ενώ αντιμετωπίζουμε αυτήν την απειλή στο εσωτερικό, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να αποτρέψουμε αυτά τα άτομα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι κρίσιμης σημασίας να τους εμποδίσουμε. Εάν αυτά τα πρόσωπα επιστρέψουν έχοντας εκπαιδευτεί ή έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε μάχες, θα αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τον Καναδά και τους συμμάχους μας", τόνισε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας αποκάλυψε επίσης ότι οι περισσότεροι εξτρεμιστές τους οποίους παρακολουθούν οι αρχές είναι Καναδοί πολίτες. Οι αρχές της χώρας παρακολουθούν 93 ανθρώπους για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τον Καναδά για να ενταχθούν σε οργανώσεις ή ότι θα επιχειρήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της καναδικής επικράτειας.

Την περασμένη Τετάρτη (22/10/2014) ένας 32χρονος ένοπλος, ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, σκότωσε έναν στρατιώτη, φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα, και κατόπιν επιχείρησε να εισβάλει στο κοινοβούλιο της χώρας. Δύο ημέρες νωρίτερα ένας άλλος άνδρας, ο 25χρονος Μαρτέν Ρουλό, παρέσυρε με το αυτοκίνητό του δύο στρατιώτες κοντά στο Μόντρεαλ, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον έναν από αυτούς.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 2.340 χρόνια φυλακής