ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε χώρες ζητούν τον άμεσο τερματισμό των μαχών στην Λιβύη

Πέντε χώρες ζητούν τον άμεσο τερματισμό των μαχών στην Λιβύη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι μεγάλες δυνάμεις της δυτικής Ευρώπης ζήτησαν τον «άμεσο τερματισμό» των μαχών στη Λιβύη, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον των παραστρατιωτικών ισλαμιστικών ομάδων σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν τον έλεγχο της Τρίπολης και της Βεγγάζης.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Βρετανία «καταδίκασαν έντονα τη συνεχιζόμενη βία στη Λιβύη και κάλεσαν για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών»

Οι κυβερνήσεις των πέντε κρατών προειδοποίησαν επίσης με κυρώσεις «εκείνους που απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης». Οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις «συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης» και εξέφρασαν την «ιδιαίτερη απογοήτευση τους από το γεγονός ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις τους για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες»

Η Ουάσιγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Λονδίνο καταδίκασαν επίσης τα "εγκλήματα" της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ-αλ-Σαρία που θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια τρομοκρατική οργάνωση. «Ο σκληρός αγώνας για την ελευθερία της Λιβύης (του 2011) είναι υπό απειλή, αν οι λιβυκές και οι διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν τη χώρα ως καταφύγιο» τονίζουν οι πέντε δυτικές κυβερνήσεις.

Κατά τα διάρκεια της Παρασκευής και του Σαββάτου σε πολλαπλά ένοπλα συμβάντα και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 30 άνθρωποι.

Η Βεγγάζη είναι μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές της Λιβύης και σύμφωνα με τα στοιχεία νοσοκομειακών πηγών τα οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην πόλη αυτή της ανατολικής Λιβύης έχουν σκοτωθεί 66 άνθρωποι από την Τετάρτη όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του στρατού και των δυνάμεων που είναι πιστές στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ κατά των ισλαμιστών που ελέγχουν τη Βεγγάζη από τον Ιούλιο.