ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Οι Σέρβοι είναι οι πιο αισιόδοξοι στην περιοχή

Σερβία: Οι Σέρβοι είναι οι πιο αισιόδοξοι στην περιοχή

Μεγάλο ποσοστό των Σέρβων παραμένει αισιόδοξο ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση

To 40% των πολιτών της Σερβίας αναμένει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, σε αντίθεση με την Κροατία όπου ελπίδα για ευημερία τρέφει μόνον το 11% των πολιτών.

Στο Μαυροβούνιο καλύτερες οικονομικές συνθήκες αναμένει το 26% των πολιτών και στην ΠΓΔΜ το 37%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας "Ipsos Strategic Marketing".

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Politika" του Βελιγραδίου, το 33% των πολιτών στη Σερβία αναμένει βελτίωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι τις συνέπειες της κρίσης στις χώρες της δυτικής Ευρώπης αισθάνθηκε ένα στα τρία νοικοκυριά, στις υπό μετάβαση χώρες ένα στα δύο νοικοκυριά και στη Σερβία τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών επλήγησαν από απώλεια εργασίας ή μείωση εισοδήματος.

Παρ' ότι είναι οι περισσότερο αισιόδοξοι στην περιοχή, οι Σέρβοι εμφανίζονται να έχουν και απαισιόδοξη διάθεση, καθώς το 41% των ερωτηθέντων είπε ότι αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Ο ψυχολόγος, Ζάρκο Τρεμπισάνιν με αφορμή τη διάσταση απόψεων των ερωτηθέντων αναφέρει ότι είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται τα στοιχεία της έρευνας, τονίζει ωστόσο ότι δείχνουν πως οι πολίτες κατά κάποιο τρόπο είναι αισιόδοξοι: "Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να φανταστούν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Επειδή συνεχώς προωθείται το μήνυμα ''τώρα είναι η χειρότερη κατάσταση και θα βελτιωθεί'' οι άνθρωποι το πιστεύουν, θεωρούν ότι δεν θα επιδεινωθούν τα πράγματα".

Στην Κροατία συνεχώς μειώνεται η εμπιστοσύνη όσον αφορά την ευημερία της χώρας, εξηγεί ο κ. Τρεμπισάνιν. Πιθανώς όλοι πίστευαν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση όταν ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν συνέβη και έχασαν την αισιοδοξία τους, αναφέρει.

Και στο Μαυροβούνιο οι πολίτες είχαν προσδοκίες που εξανεμίζονται, επειδή βλέπουν ότι δύσκολα θα ζήσουν καλύτερα και δεν αισθάνονται ότι έχουν προοπτική.

"Οι Σέρβοι δείχνουν ότι δεν είναι απαισιόδοξοι, πιστεύουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Αλλά αν κάποιος προβλέπει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση κι αυτό γίνεται, τότε είναι ρεαλιστής όχι απαισιόδοξος" σημειώνει ο κ. Τρεμπισάνιν. Η αισιοδοξία, σύμφωνα με τον ψυχολόγο οφείλεται στην αφέλεια και τις ψευδαισθήσεις, αλλά και στην έλλειψη μόρφωσης. Οι λιγότεροι μορφωμένοι είναι εύπιστοι όσον αφορά τις υποσχέσεις, αλλά έχουν και μικρότερα πρότυπα και έχουν τις μικρότερες απώλειες.

Σχετικές ειδήσεις