ΚΟΣΜΟΣ

Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της από την Τουρκία καταγγέλλει η Συρία

Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της από την Τουρκία καταγγέλλει η Συρία

Για παραβίαση της εθνικής, εδαφικής της κυριαρχίας κατηγόρησε την Πέμπτη (30/10/2014) την Τουρκία η Συρία, λόγω της διευκόλυνσης την οποία παρείχε η Άγκυρα σε Κούρδους του Ιράκ και Σύρους αντάρτες ώστε να μεταβούν στην πόλη Κομπάνι.

Η βόρεια συριακή πόλη, με κουρδικό πληθυσμό, πολιορκείται εδώ και έξι εβδομάδες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και η Τουρκία έχει αντισταθεί σθεναρά σε δυτικές πιέσεις να προωθήσει στρατεύματά της προς υποστήριξη των Κούρδων υπερασπιστών της πόλης.

Αιτία είναι ότι η βασική κουρδική πολιτική και στρατιωτική δύναμη η οποία ελέγχει την Κομπάνι είναι αδελφική οργάνωση του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά ενάντια στο τουρκικό κράτος από το 1984.

Ωστόσο, η Τουρκία βοήθησε να φθάσουν στο Κομπάνι περίπου 200 Σύροι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), συριακής ανταρτικής δύναμης την οποία στηρίζουν Δύση και Άγκυρα, καθώς και Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές (Πεσμεργκά), οι οποίοι διατηρούν επίσης καλές σχέσεις με το τουρκικό κράτος.

Σχετικές ειδήσεις