ΚΟΣΜΟΣ

Ίντιρα Γκάντι: 30 χρόνια από τη δολοφονία της ηγέτιδας της Ινδίας

Ίντιρα Γκάντι: 30 χρόνια από τη δολοφονία της ηγέτιδας της Ινδίας

«Αν πεθάνω σήμερα, κάθε σταγόνα από το αίμα μου θα δυναμώσει το έθνος» είπε κάποτε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας, η Ίντιρα Γκάντι.

Σήμερα, 31 Οκτωβρίου, μετράμε 30 χρόνια από τη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι από δύο σωματοφύλακές της, την ώρα που περπατούσε στον κήπο της.

Η Ίντιρα Γκάντι γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1917. Ήταν μοναχοπαίδι του πρώτου πρωθυπουργού της ανεξάρτητης Ινδίας, Τζαουαχαρλάλ Νεχρού και όχι του Μαχάτμα Γκάντι. Έχασε νωρίς τη μητέρα της από φυματίωση, με αποτέλεσμα το μοναδικό στήριγμα και πρότυπο της στη ζωή, να γίνει ο πατέρας της.

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984.

Ως πολιτικός, ξεκίνησε την καριέρα της το 1964, μετά το θάνατο του πατέρα της και κατόπιν πιέσεων των στελεχών του Κόμματος του Κογκρέσου που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Πολύ γρήγορα έφτασε στα ανώτατα αξιώματα της Ινδίας, καθώς μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Σάστρι το 1966 ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία. Η Ίντιρα Γκάντι ξεχώριζε όχι μόνο για τις πολιτικές της ικανότητες, αλλά και για τον δυναμισμό της, σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας ήταν στο σπίτι.

Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της σημαδεύτηκε από τη διαμάχη ινδουιστών και σιχ. Τον Ιούνιο του 1984 διέταξε τη στρατιωτική ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι σιχ, φοβούμενη ότι το μουσουλμανικό Πακιστάν θα βοηθήσει τους ομόδοξους σιχ. Κατά την επέμβαση του στρατού σκοτώθηκαν 83 στρατιώτες και 493 καταληψίες.

Το γεγονός εξόργισε τους δύο σωματοφύλακες της Ίντιρα Γκάντι, που τη δολοφόνησαν στις 31 Οκτωβρίου 1984. Στις ταραχές που ακολούθησαν μετά το θάνατό της, 20.000 φιλήσυχοι σιχ βρήκαν το θάνατο από τους εξαγριωμένους ινδουιστές.

Σχετικές ειδήσεις