ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 15.000 τζιχαντιστές έχουν ταξιδέψει προς τη Συρία και το Ιράκ

ΟΗΕ: 15.000 τζιχαντιστές έχουν ταξιδέψει προς τη Συρία και το Ιράκ

Για «άνευ προηγουμένου κλίμακας» μετακίνηση «οπαδών» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς το Ιράκ και τη Συρία, κάνει λόγο έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία δημοσιεύει η Guardian, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει τον τελευταίο καιρό στο Ιράκ και τη Συρία από 80 χώρες, πολλές από τις οποίες μάλιστα μέχρι πρόσφατα δεν εντάσσονταν καν στον παγκόσμιο «χάρτη της τρομοκρατίας».

Σκοπός τους είναι να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση είδε τη «δημοτικότητά» του να ανεβαίνει ανάμεσα στους θιασώτες του εξτρεμισμού μετά την παρακμή της Αλ Κάιντα και το θάνατο του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στην έκθεση εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η παρηκμασμένη πλέον Αλ Κάιντα θα επωφεληθεί από τη νέα κατάσταση.

Με τα έσοδά της μόνο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου να υπολογίζεται στο 1 εκατ. δολάρια ημερησίως, το Ισλαμικό Κράτος υπολογίζεται ότι ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία εκτάσεις όπου ζουν μεταξύ πέντε και έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Φινλανδίας, ενώ μια εξαιρετικά μεγάλη πηγή εσόδων για την οργάνωση είναι τα λύτρα από τις απαγωγές.

Επισημαίνεται δε ότι οι οικογένειες αμερικανών ομήρων, ανάμεσα στις οποίες εκείνη του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που απαγχονίστηκε από τους τζιχαντιστές, έχουν επικρίνει την τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύει την απόδοση λίτρων στο Ισλαμικό Κράτος, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε κίνητρο στους τζιχαντιστές να προβαίνουν σε περισσότερες απαγωγές.

Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τις χώρες απ' όπου προσέρχονται οι ξένοι τζιχαντιστές, χώρες όπως η Γαλλία, οι Μαλδίβες, η Χιλή και η Νορβηγία έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως χώρες καταγωγής μερικών από τους ξένους τζιχαντιστές. Πάνω από 500 Βρετανοί πολεμούν στην ISIS από το 2011.

Σχετικές ειδήσεις