ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζίντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Προεδρικής Φρουράς στην Μπουρκίνα Φάσο της δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε μέσω δήλωσής του που ανέγνωσε στο ραδιόφωνο Ωμέγα ότι έχει αναλάβει ως επικεφαλής του κράτους σε ένα προφανές πραξικόπημα κατά του επικεφαλής του στρατού, ο οποίος με τη σειρά του είχε αναλάβει καθήκοντα αρχηγού κράτους λίγες ώρες νωρίτερα δηλώνοντας ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε ομαλή μετάβαση.

«Αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες του αρχηγού του κράτους και καλώ την ECOWAS (το περιφερειακό μπλοκ της δυτικής Αφρικής) και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει κατανόηση και να υποστηρίξει τις νέες αρχές» ανέφερε η δήλωση του αντισυνταγματάρχη Ζίντα.

Η ανακοίνωση του αντισυνταγματάρχη ήρθε αφότου κάτοικοι που ζουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου ανέφεραν ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και επί αρκετά λεπτά της ώρας ακούγονταν συνεχόμενα πυρά.

Ο επί μακρόν πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ παραιτήθηκε νωρίτερα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του.

Όπως δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ζίντα ο πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο και ο επικεφαλής του στρατού είναι σε «ένα ασφαλές μέρος» με εξασφαλισμένη τη «σωματική και ηθική τους ακεραιότητα».

Σχετικές ειδήσεις