ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: H Ρωσία συνεχίζει να «αποσταθεροποιεί την Ουκρανία»

Στόλτενμπεργκ: H Ρωσία συνεχίζει να «αποσταθεροποιεί την Ουκρανία»

Ανακοινώνοντας ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών τις οποίες έχουν προγραμματίζει να διεξαγάγουν την Κυριακή οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «δείχνει ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, έκρινε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλντενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της Κυριακής που οργανώνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές που ελέγχουν, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

«Ελπίζουμε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει συμφωνηθεί και εννοείται πως θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», είχε δηλώσει ο Σεργκέι Λαβρόφ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική καθημερινή εφημερίδα Ιζβέστια και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία θα αναγνωρίσει τις ‘λεγόμενες’ εκλογές δείχνουν πως η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. «Οι Σύμμαχοι του NATO, και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναγνωρίσουν αυτές τις λεγόμενες εκλογές των αυτονομιστών», υπενθύμισε.

Εξάλλου μια ταυτόσημη θέση εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

«Αυτές οι 'εκλογές' τις οποίες οργανώνουν ένοπλες ομάδες ανταρτών... υπονομεύουν τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια λύση στη σύρραξη», έκρινε ακόμη ο ΓΓ του NATO, το οποίο κατηγορεί τη Μόσχα ότι παρέχει οπλισμό στους αυτονομιστές και ότι έχει στείλει Ρώσους στρατιωτικούς να πολεμήσουν στο πλευρό τους—κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει.

Για τον Στόλτενμπεργκ οι εκλογικές διαδικασίες στις αυτοανακηρυγμένες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ «παραβιάζουν τους ουκρανικούς νόμους και αντίκεινται άμεσα στις συμφωνίες του Μινσκ», οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπεγράφησαν «από τις αυτοανακηρυγμένες ‘δημοκρατίες’ και από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σχετικές ειδήσεις