ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Μέτρα κατά της τρομοκρατίας θα μελετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΟΗΕ: Μέτρα κατά της τρομοκρατίας θα μελετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Νοεμβρίου, με αφορμή κυρίως την κλιμάκωση της βίας από την πλευρά της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών του Ισλαμικούς Κράτους.

Η ανοικτή συζήτηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα ακολουθήσει την παρουσίαση μιας έκθεσης σχετικά με τη δράση των δικτύων της Αλ Κάιντα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων από αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, διευκρίνισε ο πρεσβευτής της Αυστραλίας στα Ηνωμένα Έθνη Γκάρι Κουίνλαν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου για το Νοέμβριο.

Ο Κουίνλαν είναι ταυτόχρονα ο πρόεδρος της επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της Αλ Κάιντα.

Ο αυστραλός διπλωμάτης απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεση στην οποία αναφέρθηκε. Αλλά σύμφωνα με αντίγραφά της που διέρρευσαν στη βρετανική εφημερίδα Guardian και άλλα ΜΜΕ, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι περίπου 15.000 μαχητές από περίπου 80 χώρες μετέχουν στις άρρηκτα συνδεδεμένες, ταυτόχρονες συρράξεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Γκάρι Κουίνλαν είπε ότι ο Νοέμβριος θα είναι ένας πολυάσχολος μήνας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, με «φιλόδοξους» στόχους, καθώς αναμένεται να συζητηθεί σε αυτό ένας «μεγάλος αριθμός ταυτόχρονων κρίσεων» σε παγκόσμιο επίπεδο: από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο ξέσπασμα της επιδημίας του Έμπολα ως τις συγκρούσεις στην Υεμένη και το Νότιο Σουδάν και την πρόσφατη κρίση στην Μπουρκίνα Φάσο.

Σχετικές ειδήσεις