ΚΟΣΜΟΣ

Ένας «Σπούτνικ» κόντρα στη «δυτική προπαγάνδα»

Ένας «Σπούτνικ» κόντρα στη «δυτική προπαγάνδα»

Τη λειτουργία ενός νέου κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου, διεθνούς εμβέλειας, ανακοίνωσε η Ρωσία ώστε «να καταπολεμήσει την επιθετική προπαγάνδα που προωθούν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός που φέρει τον ιστορικό τίτλο Σπούτνικ-παραπέμποντας στο όνομα του πρώτου ρωσικού τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία-βασίζεται προς το παρόν σε έναν ιστότοπο και ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών σε περισσότερες από 30 χώρες, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Κισελιόφ επικεφαλής του ομίλου μέσων ενημέρωσης Ρούσιγια Σεγκόντνια, του οργανισμού που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο χρόνο και έχει αποστολή τη βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Σε μια παρουσίαση στο ίδιο κέντρο Τύπου όπου την εποχή του Ψυχρού Πολέμου δίνονταν οι συνεντεύξεις Τύπου, ο Κισελιόφ ένας από τους αγαπημένους δημοσιογράφους του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε τα σχέδιά του για την αποκατάσταση της εικόνας της Ρωσίας που έχει πληγεί εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Η ειδησεογραφική πολιτική του Σπούτνικ θα είναι «πολυπολική, πολύχρωμη και πολυπολιτισμική», υποσχέθηκε ο Κισελιόφ.

«Είμαστε ενάντια στην επιθετική προπαγάνδα που σερβίρουν σήμερα στον κόσμο και επιβάλλει ένα μονοπολικό κόσμο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα επισήμως αρνείται ότι επανέρχεται σε τεχνικές σοβιετικού τύπου, στελέχη ρωσικών μέσων ενημέρωσης αναγνωρίζουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες ότι η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο προπαγάνδας με απόηχους της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Κισελιόφ διορίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην διεύθυνση του νέου οργανισμού Ρούσιγια Σεγκόντνια που περιλαμβάνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι και το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Είναι στέλεχος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης γνωστός για τις λυσσαλέες αντιδυτικές και ομοφοβικές απόψεις του και ήταν μεταξύ των προσώπων που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επέβαλε κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια «κεντρική φιγούρα της κυβερνητικής προπαγάνδας που υποστηρίζει την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

Το 2012 είχε πει ότι οι καρδιές των ομοφυλόφιλων θα πρέπει να καίγονται εάν πεθαίνουν σε ατύχημα, ενώ πρόσφατα απείλησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «ραδιενεργό τέφρα». Ο ιστότοπος Σπούτνικ θα αντικαταστήσει τις υπηρεσίες του Ρία Νόβαστι σε άλλες γλώσσες, πλην της ρωσικής, αλλά το αυτό θα παραμείνει το κύριο ειδησεογραφικό μέσο στη ρωσική γλώσσα, όπως επισήμανε ο Κισελιόφ που θεωρείται ως ένας από τους επικεφαλής προπαγανδιστές του Πούτιν.

Προς το παρόν ο ιστότοπος sputniknews.com είναι διαθέσιμος μόνο στην αγγλική γλώσσα με ειδικές εκδόσεις για τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2015 πάντως ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα μπορεί να ενημερώνεται σε μια από τις 30 διαθέσιμες γλώσσες.

Ο Σπούτνικ θα έχει γραφεία σε 25 πόλεις ανά τον κόσμο όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί και στις πρωτεύουσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, θα απασχολεί σε αυτές τις πόλεις έναν αριθμό κατά περίπτωση μεταξύ 30 και 100 εργαζομένων.

Σχετικές ειδήσεις