ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο στα επιδόματα μεταναστών από την ΕΕ

Μπλόκο στα επιδόματα μεταναστών από την ΕΕ

Να αρνούνται την καταβολή κάποιων κοινωνικών επιδομάτων σε πολίτες άλλων χωρών – μελών που χρησιμοποιούν το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης για να διεκδικούν κοινωνική πρόνοια χωρίς να προσπαθούν να βρουν εργασία, έχουν πλέον δικαίωμα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η απόφαση αφορούσε την περίπτωση μιας Ρουμάνας μητέρας στη Γερμανία, στην οποία δεν δόθηκε το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας. Το Δικαστήριο ανέφερε ότι εφόσον η γυναίκα δεν είχε επαγγελματική εκπαίδευση ή εργασιακή εμπειρία και δεν πήγε στη Γερμανία για να αναζητήσει εργασία, η άρνηση της Γερμανίας να της χορηγήσει το επίδομα δεν παραβιάζει τον ευρωπαϊκό νόμο κατά των διακρίσεων.

Και μπορεί η ελευθερία στην κίνηση για την εργασία και τη ζωή σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι κατοχυρωμένη στις συνθήκες της ΕΕ, ενώ οι διακρίσεις μεταξύ πολιτών και άλλων χωρών της ΕΕ να απαγορεύονται, ωστόσο σύμφωνα με τους δικαστές, η πρόσβαση σε κάποια επιδόματα πρόνοιας μπορεί να περιορισθεί.

Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αμφισβήτησε πάντως την αρχή της ελευθερίας κίνησης, σημειώνει όμως ότι οι μετανάστες στην ΕΕ πρέπει να στηρίζονται με δικούς τους πόρους, εάν είναι «οικονομικά αδρανείς». Παρόλα αυτά, η κριτική από την αντιπολίτευση στη Γερμανία επισήμανε ότι η απόφαση έδειξε μία επιλεκτική ερμηνεία της αρχής (ελεύθερης κίνησης των ανθρώπων).

Η ελευθερία κίνησης σημαίνει επίσης «το δικαίωμα σε μία κοινωνική - πολιτιστική επιβίωση», δήλωσε η πρόεδρος του γερμανικού κόμματος της αριστεράς «Die Linke».

Όπως και να ΄χει, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκάλεσε ενθουσιασμό στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες είχαν δεσμευθεί να δείξουν αυστηρότητα σε αυτό που οι ίδιες θεωρούν ως κατάχρηση του κράτους πρόνοιας από τους αποκαλούμενους «επιδοματικούς τουρίστες από φτωχές χώρες της ΕΕ».

Εν τω μεταξύ, η απόφαση μπορεί να περιορίσει την πίεση στις κυβερνήσεις από τα κόμματα που είναι κατά της ΕΕ και της μετανάστευσης, όπως το «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το βρετανικό κόμμα Ανεξαρτησίας και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία. Τα κόμματα αυτά κατηγορούν την ελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών να μετακινούνται και να εγκαθίστανται οπουδήποτε στην ΕΕ θεωρώντας το ως ανεξέλεγκτη μετανάστευση, κυρίως από τις χώρες - μέλη της Ανατολικής Ευρώπης. «Η απόφαση δημιουργεί νομική σαφήνεια και προστατεύει το σύστημά μας κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε ο εκπρόσωπος για εργασιακά θέματα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Καρλ Σίβερλινγκ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αποκαλούμενος επιδοματικός τουρισμός είναι ένα σχετικά μικρής κλίμακας φαινόμενο. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2013 διαπίστωσε ότι οι πολίτες άλλων χωρών δεν είναι πιθανό να βασίζονται στα κοινωνικά επιδόματα περισσότερο από τους πολίτες της ίδιας της χώρας που είναι εγκατεστημένοι. Από τους περισσότερους των 6,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που λαμβάνουν το βασικό επίδομα ανεργίας στη Γερμανία, λιγότερο από το 2% είναι Τσέχοι, Εσθονοί, Ούγγροι, Λετονοί, Λιθουανοί, Πολωνοί, Σλοβάκοι και Σλοβένοι, ενώ μόλις 1% είναι Βούλγαροι και Ρουμάνοι, που απέκτησαν το έτος αυτό τη σχετική ελευθερία. Από την άλλη, στη Βρετανία, οι πολίτες από τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ αποτελούσαν το 1% των ανθρώπων σε εργάσιμη ηλικία που διεκδικούσαν επίδομα τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις