ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος και στη Βρετανία από τη γρίπη των πτηνών

Τρόμος και στη Βρετανία από τη γρίπη των πτηνών

Και σε ένα αγρόκτημα με πάπιες στη Βρετανία εντοπίστηκαν νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ήταν «πολύ χαμηλός».

Ήδη εφαρμόστηκε ζώνη αποκλεισμού γύρω από το αγρόκτημα και ξεκίνησε η σφαγή των πουλερικών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα με πάπιες στο Γιορκσάιρ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι πολύ χαμηλός και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα». Ο Βρετανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιο στέλεχος της νόσου έχει εντοπιστεί στο αγρόκτημα στο Γιορκσάιρ.

Υπενθυμίζεται ότι το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει στοιχίσει από την εμφάνισή του το 2003 τη ζωή σε περισσότερα από 400 άτομα κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία.

Παράλληλα, ένα νέο στέλεχος, το H7N9, έχει σκοτώσει περισσότερους από 170 ανθρώπους από την εμφάνισή του το 2013. Τον Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, εξέδωσε προειδοποίηση κατά της νέας γρίπης τύπου Α (H5N6).

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης των πτηνών, το H5N8, αναφέρθηκε σε ένα αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Την Κυριακή (16/11), η Ολλανδία ξεκίνησε μια προσωρινή απαγόρευση μεταφοράς πουλερικών αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος H5N8 σε ένα κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών. Αυτή η «υψηλής παθογονικότητας» μορφή της γρίπης των πτηνών είναι πολύ επικίνδυνη για τα ζώα και η «μόλυνση μπορεί να περάσει από ένα ζώο σε άνθρωπο» ανέφεραν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας.

Σχετικές ειδήσεις