ΚΟΣΜΟΣ

Ο ιρακινός στρατός ετοιμάζεται για επίθεση στο Τικρίτ

Ο ιρακινός στρατός ετοιμάζεται για επίθεση στο Τικρίτ

Αφού ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης και του διυλιστηρίου του Μπάιτζι, ο ιρακινός στρατός επιδιώκει πλέον να απομονώσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ελέγχουν την πόλη Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε σήμερα ένας ανώτατος αξιωματικός.

«Κατά τη διάρκεια των 3 επόμενων ημερών, θα εργαστούμε προκειμένου να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας καθώς σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές που βρίσκονται στις 3 πλευρές του Τικρίτ» δήλωσε ένας στρατηγός του ιρακινού στρατού.

Το Τικρίτ, το οποίο έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές από την έναρξη τον Ιούνιο της αστραπιαίας επίθεσής τους στο Ιράκ, βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια του Μπάιτζι, στις όχθες του ποταμού Τίγρη, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν επίσης προσεγγίσει το Τικρίτ από την Σαμάρα στα νότια και από τα ανατολικά.

Υπό την προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, οι ιρακινές δυνάμεις είχαν ήδη επιχειρήσει, επανειλημμένως και χωρίς αποτέλεσμα, να ανακαταλάβουν το Τικρίτ.

Σύμφωνα με τον στρατηγό που είναι αρμόδιος για τις επιχειρήσεις στην επαρχία Σαλαχεντίν, της οποίας το Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα, ο ιρακινός στρατός ελέγχει πλήρως το Μπάιτζι, «όμως αυτό δε σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα εξαπολύσει επιθέσεις σε διάφορα σημεία».

Άλλες πηγές ασφαλείας είπαν ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν γύρω από το διυλιστήριο Μπάιτζι.

Εξάλλου τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες οχήματα στη Βαγδάτη, ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας και γιατροί.

Η μια από τις επιθέσεις σημειώθηκε σε έναν από τους κεντρικότερους εμπορικούς δρόμους της συνοικίας Μάχταλ, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, και η άλλη επίθεση σημειώθηκε σε έναν εμπορικό δρόμο της συνοικίας Αμιρίγια, στη δυτική Βαγδάτη.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στη Βαγδάτη τις τελευταίες αυτές εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις