ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το «χάος» μίας επανάστασης (pics)

Ουκρανία: Το «χάος» μίας επανάστασης (pics)

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε το ειρηνικό κίνημα αλλαγής στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαιντάν) του Κιέβου. Στη συνέχεια το κίνημα βάφτηκε με αίμα...

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν για να αναγκάσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον πρωθυπουργό Αζάροβ, να υπογράψουν μια συμφωνία με την ΕΕ, εξελίχθηκε σε μια επανάσταση που ανέτρεψε την κυβέρνηση και πυροδότησε μια μία «αντεπανάσταση» στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες πριν η ουκρανική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε κάνει πίσω και δεν υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ υπό την πίεση του Κρεμλίνου.

Γιατί όμως δεν υπέγραψε τελικά ο Γιανουκόβιτς;

meid3

Στην πραγματικότητα, δεν ήθελε ποτέ να υπογράψει. Ήθελε απλά να πιέσει τον Πούτιν να κάνει πράξη την υπόσχεση του για χαμηλότερες τιμές στην πώληση του φυσικού αερίου.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετετράπη σε εξέγερση, ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, νεκροί και τραυματίες ενώ λίγους μήνες αργότερα, ανατρέπεται ο Γιανουκόβιτς και φεύγει από τη χώρα.

Αν κάποιος το δει από απόσταση, μπορεί να αντιληφθεί ότι οι κινήσεις αυτές των φοιτητών, ήταν η αρχή ενός ντόμινο πολιτικών εξελίξεων.

Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος που γίνεται τώρα με τη Ρωσία, «παραγκώνισε» ουσιαστικά την Επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν.

Η διαδρομή προς την αιματοχυσία

Στις 29 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ή αλλιώς όπως ονομάζονται"Berkut", χρησιμοποιούν βία κατά των διαδηλωτών, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις που, όπως αποδείχθηκε, ο πρόεδρος δεν μπορούσε να ελέγξει.

Μετά την απογοήτευση που συνοδεύει τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Βίκτορ Γιούσενκο και της Γιούλια Τιμοσένκο, πολλοί άνθρωποι είπαν ότι η Πορτοκαλί Επανάσταση που οι δύο ηγέτες ήταν μέρος της, δεν είχε προσφέρει ουσιαστικά τίποτα.

Από τότε μέχρι σήμερα η ιστορία άλλαξε τα δεδομένα της...

meid4

Σύμφωνα με τον Ουκρανό συγγραφέα του άρθρου του BBC, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να πετύχει πολλά πράγματα χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουκρανία, πάντα με τη στήριξη της Ε.Ε., θα αντέξει και θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της τώρα που έχει απαλλαχθεί από ένα διεφθαρμένο δικαστικό σώμα και από μία ακόμα πιο διεφθαρμένη ελίτ.

Σχετικές ειδήσεις