ΚΟΣΜΟΣ

Όμηρος τζιχαντιστών: «Τζογάρουν με τις ζωές μας» (vid)

Όμηρος τζιχαντιστών: «Τζογάρουν με τις ζωές μας» (vid)

Μεγάλες αλήθειες για το παρασκήνιο του πολέμου ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τη Δύση, είπε ο όμηρος του Ισλαμικού Κράτους, Τζον Κάντλι, κατά τη διάρκεια του οκτάλεπτου βίντεο που αποτελεί το 6ο «επεισόδιο» της σειράς Lend me your ears (Δανείστε μου τα αυτιά σας).

Ο 40χρονος Βρετανός, ο οποίος απήχθη προ διετίας από τους τζιχαντιστές ενώ κάλυπτε τον εμφύλιο στη Συρία, δεν έκρυψε τον θυμό του για τους χειρισμούς της βρετανικής, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση του ίδιου, αλλά και των υπόλοιπων ομήρων, ενώ χαρακτήρισε τον πόλεμο ως μια μάχη «για το πετρέλαιο και το χρήμα». Τόνισε, δε, πως παρότι βλέπει τους υπόλοιπους ομήρους να αποκεφαλίζονται ο ένας μετά τον άλλο, δεν χάνει την πίστη του και εξακολουθεί να ελπίζει ότι σύντομα θα επιστρέψει στην οικογένειά του.

«Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να νιώθεις ότι σε έχουν εγκαταλείψει στην τύχη σου, ότι σε έχουν αφήσει να πεθάνεις. Τη μία φορά που χρειάζεσαι βοήθεια από την κυβέρνηση της χώρας σου, εκείνη σου γυρίζει την πλάτη», αναφέρει αρχικά ο Κάντλι και στη συνέχεια κάνει αναφορά στη συνέντευξη του Ντέιβιντ Κάμερον, που δόθηκε μία μόλις ημέρα πριν τον αποκεφαλισμό του επίσης Βρετανού, Ντέιβιντ Χέινς.

«Αυτό που θέλαμε από εσένα ήταν να μας προσφέρεις βοήθεια. Δεν γίνεται από τη μία να ισχυρίζεσαι ότι το σύστημα δουλεύει για εμάς και από την άλλη η σορός του Ντέιβιντ Χέινς να βρίσκεται στην έρημο της Συρίας. Ομπάμα και Κάμερον δείχνουν σοκαρισμένοι κάθε φορά που κάποιος αποκεφαλίζεται, αλλά πρόκειται για θέατρο. Κοροϊδεύουν τους πολίτες και τις οικογένειές μας. Γνώριζαν ότι θα μας σκότωναν έναν έναν εδώ και πολλούς μήνες. Γνώριζαν τα ονόματα και των έξι από εμάς, όπως επίσης και το ποιοι μας κρατούσαν ομήρους. Ήξεραν πολύ καλά τις επιπτώσεις της μη διαπραγμάτευσης».

Ο Κάντλι, τέλος, υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές Αρχές εκτόξευσαν απειλές προς τη μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, πρώτου ατόμου που αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές, αν έμπαινε σε διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης με τους τζιχαντιστές για να απελευθερωθεί ο γιος της.

Σχετικές ειδήσεις