ΚΟΣΜΟΣ

«Σπόντες» Μπάιντεν για την πολιτική Ερντογάν

«Σπόντες» Μπάιντεν για την πολιτική Ερντογάν

Το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη χθεσινοβραδινή (21/11) συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Όπως ανέφερε, «συζήτησαν για τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για τις συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε επίσης ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποβαθμίσουν και να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, αλλά και να παράσχουν υποστήριξη τόσο στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, όσο και στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε το «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας. Σημειώνεται ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορείται συχνά για αυταρχικές παρεκκλίσεις…

«Οι πρόγονοί μας, οι ιδρυτές (των ΗΠΑ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον αντιπροσώπων της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών. «Εμείς συνεχίζουμε να το πιστεύουμε αυτό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκλέχθηκε τον Αύγουστο στη θέση αυτή για μια θητεία 5 ετών, ενώ είχε διατελέσει για 11 χρόνια πρωθυπουργός της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του και τη βούλησή του να «εξισλαμίσει» την τουρκική κοινωνία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε πάντως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης» επέμεινε.

Ως εκ τούτου, στη συνάντηση των δύο αντρών, θα τεθεί επίσης επί τάπητος το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος, την περασμένη Τρίτη, στο ταξίδι του κ. Μπάιντεν στην Τουρκία, κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις». «Η βασική μας θέση αφορά τη σημασία (που δίνουμε) στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να βεβαιωθούμε ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, θα αποφύγουν βήματα, τα οποία είναι προκλητικά», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν, τέλος, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.