ΚΟΣΜΟΣ

Αγεφύρωτο το χάσμα Τουρκίας - ΗΠΑ για τους τζιχαντιστές

Αγεφύρωτο το χάσμα Τουρκίας - ΗΠΑ για τους τζιχαντιστές

Τις έντονες διαφωνίες τους όσον αφορά στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ (όπου το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε νέα έφοδο), αποπειράθηκαν να υπερβούν Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Έπειτα από ένα γεύμα εργασίας που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες σε ένα μέγαρο στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο Τούρκος πρόεδρος «αναλώθηκαν» σε μια δήλωση ο καθένας, χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Γεγονός που… μαρτύρησε πως δεν σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ.

Παίρνοντας το λόγο πρώτος, ο Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι είναι «πληρέστερες και ισχυρότερες» από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

«Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναπτύσσονται πάνω στις κοινές αξίες, τα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ προσαρμόζονται στις νέες στρατηγικές συνθήκες», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν εκ νέου για «την άμυνα και την ασφάλειά μας, ως σύμμαχοι στους κόλπους του NATO».

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν τόνισε ότι συζήτησε με τον οικοδεσπότη του «μια σειρά ερωτημάτων και επιλογών» όσον αφορά στην κρίση στη Συρία, περιλαμβανομένων «της ενίσχυσης της συριακής αντιπολίτευσης και μιας μεταβίβασης της εξουσίας».

«Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη», πρόσθεσε.

Παρά τις δηλώσεις σε φιλικό κλίμα έπειτα από εβδομάδες έντασης, οι στρατηγικές των δύο χωρών συνεχίζουν πάντως να εμφανίζονται διαφοροποιημένες.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Τουρκία αρνείται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις των Κούρδων που προασπίζονται την κουρδική πόλη Κομπάνι, η οποία συνεχίζει να πολιορκείται από τους τζιχαντιστές. Υπό την πίεση των συμμάχων της, περιορίστηκε να εγκρίνει τη διέλευση προς το Κομπάνι μέσω της επικράτειάς της περίπου 150 Ιρακινών Κούρδων μαχητών, Πεσμεργκά του Ιράκ.
Εξάλλου, η Άγκυρα συνεχίζει να θεωρεί ανεπαρκείς τις αεροπορικές επιδρομές στις οποίες προχωράει ο διεθνής συνασπισμός και διατείνεται ότι η απειλή που εγείρουν οι τζιχαντιστές δεν θα αντιμετωπιστεί παρά μόνον αφού πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Αντίθετα με τους Τούρκους, οι Αμερικανοί παραμένουν προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Είμαστε σύμφωνοι με τους Τούρκους, χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση» στη Συρία, σχολίασε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το ΙΚ».

Ένας έτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πάντως ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των επαφών του Μπάιντεν, ο οποίος είχε δει χθες και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε περισσότερα κοινά από ό,τι διαφωνίες», είπε.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη βοήθεια που προσφέρει για τους Σύρους πρόσφυγες κατά ακόμη $135 εκατομμύρια.

Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν μια νέα έφοδο με στόχο την πλήρη κατάληψη της πόλης Ράμαντι του Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις