ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαντάναμο: Αποφυλακίστηκε Σαουδάραβας μετά από 12 χρόνια

Γκουαντάναμο: Αποφυλακίστηκε Σαουδάραβας μετά από 12 χρόνια

Στην πατρίδα του μεταφέρθηκε ένας Σαουδάραβας κρατούμενος, ο οποίος παρέμεινε έγκλειστος επί 12 χρόνια στη φυλακή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Κόλπο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η μεταγωγή του Μουχάμαντ Μούρντι Ίσα αλ Ζαχράνι, ο οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει για λογαριασμό της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς λήφθηκαν υπόψη, τόσο το γεγονός ότι οι πληροφορίες για τις σχέσεις του με την αλ Κάιντα δεν επιβεβαιώθηκαν, όσο και ότι εξέφρασε μεταμέλεια.

Ο Ζαχράνι, ο οποίος θα λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα επανένταξης στην πατρίδα του, φυλακίστηκε στη ναυτική βάση των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2002. Σύμφωνα με ένα προφίλ του Ζαχράνι που έχει συνθέσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, είναι 44 ή 45 ετών.

Σημειώνεται ότι άλλοι έξι κρατούμενοι μετήχθησαν από το Γκουαντάναμο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τρεις στη Γεωργία, δύο στη Σλοβακία και ένας στο Κουβέιτ, ενώ στη φυλακή παραμένουν 142 κρατούμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να κλείσει τη διαβόητη φυλακή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008, επικαλούμενος τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην εικόνα της χώρας του σε διεθνές επίπεδο. Ως σήμερα ωστόσο, δεν έχει καταφέρει να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, εν μέρει λόγω της αντίστασης που προβάλλει το Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει εκπροσωπήσει μερικούς από τους κρατούμενους στη συγκεκριμένη φυλακή - την οποία οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν «μαύρη τρύπα» σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο - καλωσόρισε τις αποφυλακίσεις των τελευταίων εβδομάδων, καλώντας τον Ομπάμα να δώσει εντολή να μεταχθούν όλοι οι κρατούμενοι σε βάρος των οποίων δεν σχεδιάζεται να ασκηθεί δίωξη από τις αμερικανικές Αρχές.

Σχετικές ειδήσεις