ΚΟΣΜΟΣ

Δανός τραυματίστηκε από πυρά αγνώστου στο Ριάντ

Δανός τραυματίστηκε από πυρά αγνώστου στο Ριάντ

Επίθεση από ένοπλο δέχθηκε ένας Δανός υπήκοος στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του βασιλείου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης.


Το επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (22/11) ενώ το θύμα, η ταυτότητα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, έφευγε με αυτοκίνητο από την εργασία του στην Οδό Χαρτζ.

«Τραυματίστηκε στον ώμο από έναν άγνωστο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας της Σαουδικής Αραβίας που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σε ανακοίνωσή της προς τους Αμερικανούς υπηκόους στη χώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε πως «έλαβε πληροφορίες εναντίον ενός Δανού πολίτη στο Ριάντ κοντά στην IKEA», το υποκατάστημα της σουηδικής αλυσίδας καταστημάτων επίπλων και οικιακών ειδών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι έδωσε εντολή στο προσωπικό της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση μέχρι νεοτέρας.

Τα τελευταία χρόνια, οι Δυτικοί σπανίως γίνονται πάντως στόχος επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία.

Τον Οκτώβριο ωστόσο ένας Αμερικανός είχε σκοτωθεί από σφαίρα, ενώ άλλος ένας είχε τραυματιστεί ανατολικά του Ριάντ, σε ένα επεισόδιο που οι Αρχές ανέφεραν πως συνδεόταν με διένεξη σε χώρο εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται ενεργά στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, μαζί με άλλες αραβικές χώρες.

Η Δανία συμμετέχει επίσης, όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες, στην αεροπορική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.

Από το 2003 ως το 2006, πολυάριθμοι υπήκοοι δυτικών κρατών είχαν δολοφονηθεί σε ένα κύμα επιθέσεων που αποδόθηκαν στους πυρήνες του δικτύου της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία.