ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων

Ιράν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων

Το ενδεχόμενο να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα κατά έξι με δώδεκα μήνες, με τους όρους που αναφέρονται στην προσωρινή συμφωνία της Γενεύης του Νοεμβρίου του 2013, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία ως το βράδυ της Κυριακής (23/11), εξετάζει η Τεχεράνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ιρανική πηγή από τη Βιένη.

«Εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ως το βράδυ. Αν, όμως, δεν τα καταφέρουμε, η λύση είναι να εξετάσουμε μια παράταση της προσωρινής συμφωνίας της Γενεύης. Αυτή ενδέχεται να έχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός χρόνου», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA από την πλευρά του μετέδωσε ότι το Ιράν θεωρεί αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) ως την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου.

«Με δεδομένο τον λίγο χρόνο που έχει απομείνει ως τη διορία και τον αριθμό των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν, είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια οριστική και ολοκληρωμένη συμφωνία ως τις 24 Νοεμβρίου», μετέδωσε το ISNA, επικαλούμενο ένα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Βιένη.

«Το ζήτημα της παράτασης των συνομιλιών είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι και θα αρχίσουμε να την συζητάμε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως το βράδυ της Κυριακής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σχετικές ειδήσεις