ΚΟΣΜΟΣ

Παίρνει μέτρα κατά της τρομοκρατίας η Βρετανία

Παίρνει μέτρα κατά της τρομοκρατίας η Βρετανία

Κατά πολύ αυξήθηκε τη φετινή χρονιά (2014) η τρομοκρατική δράση των Βρετανών, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ίδιος, η αστυνομία έχει αποτρέψει φέτος ήδη τέσσερις ή πέντε τρομοκρατικές ενέργειες, σε αντίθεση με μια που γινόταν κατά μέσο όρο τα προηγούμενα έτη.

«Τα τελευταία αυτά χρόνια, ο μέσος όρος ήταν 1 (τρομοκρατικό σχέδιο) κάθε χρόνο, φέτος είχαμε 4 ή 5» τόνισε ο Μπέρναρντ Χόγκαν- Χάουι στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, συμπληρώνοντας «έχουμε διαπιστώσει μία αλλαγή τόσο στη συχνότητα όσο και στη σοβαρότητα των σχεδίων αυτών» προσέθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για« μοναχικούς λύκους» οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι κατ΄ εκείνον τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η Βρετανία πραγματοποίησε το 2014 σε περισσότερες από 250 συλλήψεις στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας.
Η Σκότλαντ Γιαρντ υπολογίζει σε «περισσότερους από 500» τους Βρετανούς που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, εγκαταλείποντας τη χώρα τους για το ιράκ και τη Συρία, εκεί όπου μαίνονται οι μάχες της εξτρεμιστικής οργάνωσης που το τελευταίο τετράμηνο τρομοκρατεί τον πλανήτη με τις φρικτές εικόνες βίας που διαρρέει προκειμένου να κάνει την προπαγάνδα του.

Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την πεποίθηση των Αρχών, πως οι Βρετανοί αυτοί δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στις χώρες τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Ένας βουλευτής από το Μπέρμινχαμ, ο Χαλίντ Μαχμούντ, είπε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά υποτιμημένα και αναφέρει ότι ο αριθμός των Βρετανών τζιχαντιστών ανέρχεται «έως τους 2000».

Ο Μπέρναρντ Χόγκαν Χάουι κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να βοηθήσουν την αστυνομία. Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει μία εκστρατεία με αυτό το σκοπό.

«Εάν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η αστυνομία εργάζονται μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας θα συγκροτήσουμε μία απίστευτα ισχυρή ομάδα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ.

Σχετικές ειδήσεις