ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Aστυνομικός διώκεται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Ισραήλ: Aστυνομικός διώκεται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας εξ αμελείας» θα παραπεμφθεί αστυνομικός που θεωρείται ύποπτος ότι πυροβόλησε και σκότωσε ένα νεαρό Παλαιστίνιο το Μάιο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε η ισραηλιν Δικαιοσύνη.

Ο συνοριοφύλακας, μέλος μιας ειδικής μονάδας της αστυνομίας, συνελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου έπειτα από τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το θάνατο του Νάντιμ Νουουάρα. Ο 17χρονος είχε χάσει τη ζωή του τη 15η Μαΐου στην Μπεϊτούνια, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το «Νάκμπα» (καταστροφή στα αραβικά) που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 και την τραγωδία των προσφύγων.

Σημειώνεται ότι και ένας άλλος Παλαιστίνιος, ο 16χρονος Μοχάμαντ Ουντέχ, είχε σκοτωθεί την ίδια ημέρα στην ίδια περιοχή.

Όταν συνελήφθη πάντως ο συνοριοφύλακας, ο δικηγόρος του είχε μεταφέρει τη διάψευση του πελάτη του ότι πυροβόλησε με πραγματικά πυρά. Μετά το θάνατο των δύο εφήβων, ο ισραηλινός στρατός είχε μάλιστα ανακοινώσει σε ένα δελτίο Τύπου ότι οι στρατιώτες του είχαν «κάνει χρήση μέσων καταστολής των ταραχών και πλαστικών σφαιρών».

Και μπορεί η οικογένεια του Μοχάμαντ Ούντεχ να το είχε αρνηθεί, ωστόσο μία ομάδα ιατροδικαστών, στην οποία συμμετείχαν δύο Ισραηλινοί, ένας Παλαιστίνιος, ένας Δανός και ένας Αμερικανός, είχαν πραγματοποιήσει νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του Νουουάρα.

«Οι ειδικοί συμφωνούν και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το θύμα είχε σκοτωθεί από πραγματικά πυρά», δήλωσε τον Ιούνιο ο Σάριτ Μικαελί, της μη κυβερνητικής οργάνωσης B'Tselem, που είχε ζητήσει τη διενέργεια της νεκροψίας μαζί με τις οργανώσεις «Υπεράσπιση των Παιδιών- Διεθνής» (Défense des enfants-International), «Αλ Χακ» και «Physicians for Human Rights».

Σχετικές ειδήσεις