ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ στη Σλοβενία

Επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ στη Σλοβενία

Η Σλοβενία και η Γερμανία αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη στενή διμερή συνεργασία στην πολιτική και την οικονομία κατά τη διήμερη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Γιοάχιμ Γκάουκ στη Σλοβενία αύριο, Τρίτη και την Τετάρτη (26/11)


Η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Γερμανίας στη Σλοβενία τα τελευταία 12 χρόνια είναι μια σημαντική ευκαιρία για να εξεταστούν οι δυνατότητες επέκτασης των ήδη ισχυρών δεσμών στην οικονομία, την επιστήμη και την έρευνα, τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείο του Σλοβένου προέδρου, Μπορούτ Παχόρ.

Ενώ η Γερμανία κατατάσσεται ήδη ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Σλοβενίας -με την αξία των εμπορικών ανταλλαγών να ανέρχεται σε 8,6 δισ. ευρώ- και είναι βασικός επενδυτής στη Σλοβενία, υπάρχει ευρύ ενδιαφέρον και στις δύο χώρες για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

Η πρόθεση αυτή αντανακλάται και στο γεγονός ότι ο κ. Γκάουκ θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στη Λιουμπλιάνα από ισχυρή επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

Ο Γερμανός πρόεδρος στο πλαίσιο της παραμονής του στη Σλοβενία, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον οικοδεσπότη του, Μπορούτ Παχόρ, τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ και τον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής, Μίλαν Μπργκλεζ, με επίκεντρο τις προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Συγκεκριμένες συμφωνίες δεν αναμένεται να συναφθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όμως στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει τον Γκάουκ συμμετέχουν αντιπροσωπείες εταιρειών με συμφέροντα στη Σλοβενία, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, της κατασκευάστριας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Mahle και της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW.

Εκτός από το οικονομικό σκέλος της επίσκεψης, οι πρόεδροι της Σλοβενίας και της Γερμανίας θα λάβουν μέρος σε συζήτηση για την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης στην επιδίωξη της ανάπτυξης, καυτό θέμα στη Σλοβενία ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι συνδικάτων από τη Σλοβενία και τη Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις